Focaccia z rozmarynem: przepis na domowe pieczywo

Focaccia z rozmarynem: przepis na domowe pieczywo

Autor Zdjęcia: photos.com

Do foccacii możesz dodawać rodzaju zioła: rozmaryn, oregano, szałwia czy suszone pomidory lub oliwki

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Focaccia to rodzaj pieczywa, które w kuchni włoskiej jest podawane wraz z oliwą z oliwek przed głównym posiłkiem. Nie każdy też wie, że ciasto do pizzy bez dodatków, jedynie oprószone solą z dodatkiem ziół to właśnie focaccia.

Składniki

  • ok. 800 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej)

  • 1,5 łyżki drożdży (suche)

  • ok. 2 szklanki ciepłej wody (30ºC)

  • 65 ml oliwy z oliwek

  • 4 łyżeczki soli

  • dodatki: pęczek świeżego rozmarynu (ok. 4 łyżek posiekanego), 2 łyżeczki gruboziarnistej soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej wody i odstawić na ok. 5 minut. Następnie do zawiesiny dodać pozostałą część wody, oliwę i wymieszać.

  • Do masy dodać połowę mąki uprzednio wymieszanej z solą oraz połowę rozmarynu. Wymieszać, a następnie dodać pozostałą część mąki i wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie zwarte.

  • Następnie ponownie wyrabiać ok. 10 minut, jeśli ciasto będzie za suche możemy dodać więcej ciepłej wody.

  • Nieco wilgotne i elastyczne ciasto uformować w kulę na stolnicy wysypanej mąką. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 40-50 minut w naoliwionej misce (obtaczamy w oliwie również ciasto). Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

  • Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i znów zostawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia. Jak podwoi swoją objętość wówczas dzielimy je na dwie części i formujemy kule (jeśli chcemy mieć mniejsze bułeczki, wówczas dzielimy na więcej części).

  • Tak przygotowane porcje wkładamy do naoliwionych, plastikowych torebek, zamykamy szczelnie i pozostawiamy w lodówce na 24 godziny.

  • Po wyjęciu z lodówki ciasto musi uzyskać temperaturę pokojową, dlatego wyjmujemy je ok. 1,5 godziny przed pieczeniem, układamy na oprószonym blacie, posypujemy wierzch mąką, przykrywamy folią i czekamy.

  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury ok. 230ºC. Przed wyłożeniem ciasta blachę oprószamy mąką. Ciasto rozciągamy na placki (ok. 25 cm) i zostawiamy na 10 minut.

  • Następnie układamy na blasze i smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy gruboziarnistą solą. Posypujemy pozostałym rozmarynem (delikatnie wpychając go palcami w ciasto). Pieczemy ok. 20 minut. Chlebek powinien być rumiany.

  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i posmarować ponownie oliwą. Pieczywo idealnie smakuje samo, ale może również stanowić bazę do różnego rodzaju kanapek.

Ocena: 5