Dynia pasteryzowana w przecierze pomidorowym

2021-03-29
Dynia pasteryzowana w przecierze pomidorowym
Autor: Shutterstock Dynia pasteryzowana w przecierze pomidorowym - wspaniałe smaki jesieni.
łatwy
60 min
4

Smaki jesieni zamknijmy w słoikach na długo. Słodka dynia i kwaskowe pomidory to harmonijne połączenie smaków, które przypomina ciepłe wrześniowe dni w grudniowe zimne dni. Do obiadu, do zupy lub jako przekąska. Z pewnością znajdziemy wiele zastosowań tego połączenia.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię umyć i obrać, oczyścić z pestek i miękkich włókien. Miąższ pokroić w niewielką kostkę. Obgotować we wrzątku 2-3 min.
  • Przecier pomidorowy przyprawić do smaku solą, cukrem i papryką, według uznania.
  • Do czystych słoików nalać przecier do wysokości 1/3 słoika, dodać dynię i dopełnić przecierem. Wszystkie kawałki dyni powinny być przykryte pomidorami.
  • Zamknąć słoje. Pasteryzować ok 30 min.