Ogórki małosolne idealne! Sprawdź, ile soli dodać do zalewy, by zawsze się udawały

Ogórki małosolne idealne! Sprawdź, ile soli dodać do zalewy, by zawsze się udawały
Autor: Shutterstock Ogórki małosolne wyjdą idealnie, gdy właściwie dobierzemy proporcje zalewy
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ogórki małosolne mają wierne grono fanów – i nic dziwnego! To prawdziwy smak wiosny i lata, który znika z naszych stołów zbyt szybko. A że sezon na nie krótki, najlepiej przygotować je samodzielnie. Domowe ogórki małosolne są proste w przygotowaniu, cudownie chrupiące i pachną koperkiem, czosnkiem oraz wspomnieniami z dzieciństwa. Sprawdź nasz sprawdzony przepis i zrób własny słoik pełen ogórkowego szczęścia!

Zalety ogórków małosolnych

Ogórki małosolne to nie tylko smak wiosny i lata, ale też solidna porcja zdrowia zamknięta w słoiku. Ich lekko słony, orzeźwiający smak doskonale komponuje się z kanapkami, grillowanymi mięsami czy jako szybka przekąska w ciągu dnia. Chrupiące, soczyste i aromatyczne – potrafią przywołać wspomnienie beztroskich wakacji u babci, kiedy to pierwszy słoik ogórków znikał jeszcze tego samego dnia.

Ale ogórki małosolne mają też sporo do zaoferowania, jeśli chodzi o właściwości zdrowotne. Dzięki procesowi fermentacji są źródłem naturalnych probiotyków, które wspierają florę bakteryjną jelit, poprawiają trawienie i wzmacniają odporność. Zawierają również witaminy z grupy B, witaminę C oraz cenne minerały, takie jak potas i magnez. A przy tym są lekkostrawne i niskokaloryczne – można je jeść bez wyrzutów sumienia!

Więcej o tajnikach kiszenia ogórków m.in. ile soli sypać do zalewy, jakiej wody używać, ile przypraw i dlaczego, przeczytasz tutaj. Jeśli chcecie zatrzymać smak ogórków małosolnych na dłużej, polecamy przepis na OGÓRKI MAŁOSOLNE PASTERYZOWANE W SŁOJACH.

SKŁADNIKI

  • 1 kg młodych, niewielkich ogórków
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki soli
  • 8 ząbków czosnku
  • 4 gałązki kopru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórki dokładnie myjemy i układamy je ciasno w słoju lub glinianym naczyniu.
  • Naczynie powinno być dokładnie umyte i wyparzone.
  • Gotujemy wodę z solą i wrzącą zalewamy ogórki.
  • Wrzucamy czosnek i koper.
  • Następnego dnia powinny już być gotowe!
Ogórki małosolne! Zobacz najlepszy przepis, jak kisić ogórki małosolne
Redakcja
więcej