Papryka w oliwie – jak zrobić?

Papryka w oliwie – jak zrobić?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Papryka marynowana w oliwie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Pieczona papryka ma wyjątkowy smak - przydymiony, lekko słodki. Pozbawiona twardej skóry jest jędrna i delikatna. Możemy ją pokroić, zamarynować z solą, octem winnym lub sokiem z cytryny. Już po kilku godzinach nadaje się o podania. Ale gdy zrobimy większą ilość, warto zamknąć ją w słoikach.

Składniki

  • 20 strąków papryki

  • 6 ząbków czosnku

  • 100 ml oliwy lub oleju

  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

  • łyżka soli (najlepiej morskiej, gruboziarnistej)

  • 1/2 łyżeczki cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Papryki pozbawić ogonków, oczyścić z pestek, umyć.

  • Piekarnik rozgrzać do temp. 200 st. C.

  • Papryki rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec, aż skórki pokryją się brązowymi i czarnymi plamami.

  • Sok powstały podczas pieczenia zlać do miseczki. Upieczone papryki włożyć do worka foliowego i szczelnie zamknąć, zostawić do ostygnięcia. Następnie z papryki zdjąć skórkę (schodzi bardzo łatwo).

Do szybkiego podania

Obrane ze skórki papryki pokroić w szerokie paski. Posypać solą i cukrem, skropić sokiem z cytryny. Zostawić na pół godziny. Dodać oliwę lub olej, by wszystko było przykryte i pokrojony w plasterki czosnek. Wymieszać, wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Do słoików

Oliwę lub olej wymieszać z sokiem z cytryny, solą, cukrem, przeciśniętymi przez praskę 3 ząbkami czosnku i sokiem, który powstał podczas pieczenia papryki. Obrane ze skórki papryki pokroić w szerokie paski, układać w czystych słoikach polewając marynatą, włożyć pokrojone w plasterki pozostałe 3 ząbki czosnku. Zakręcić słoiki, pasteryzować 15 minut. Odwrócić do góry dnem, zostawić do wystygnięcia.

Ocena: 0