Papryka w oliwie – jak zrobić?

2021-08-20
Łucja Królikowska
Papryka marynowana w oliwie
Autor: Shutterstock Papryka marynowana w oliwie i świeże zioła na stole.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pieczona papryka ma wyjątkowy smak - przydymiony, lekko słodki. Pozbawiona twardej skóry jest jędrna i delikatna. Możemy ją pokroić, zamarynować z solą, octem winnym lub sokiem z cytryny. Już po kilku godzinach nadaje się o podania. Ale gdy zrobimy większą ilość, warto zamknąć ją w słoikach.

Papryka w oliwie do szybkiego podania

Jeśli pieczoną paprykę mamy zamiar zjeść od razu nie potrzeba jej pasteryzować. Wystarczy paski obranej papryki posypać solą i cukrem, skropić sokiem z cytryny. Zostawić na pół godziny. Dodać oliwę lub olej, by wszystko było przykryte i pokrojony w plasterki czosnek. Wymieszać, wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

SKŁADNIKI

  • 20 strąków papryki
  • 6 ząbków czosnku
  • opcjonalnie - gałązki świeżego tymianku
  • 100 ml oliwy lub oleju
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • łyżka soli (najlepiej morskiej, gruboziarnistej)
  • 1/2 łyżeczki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Papryki pozbawić ogonków, oczyścić z pestek, umyć.
  • Piekarnik rozgrzać do temp. 200 st. C.
  • Papryki rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec, aż skórki pokryją się brązowymi i czarnymi plamami.
  • Sok powstały podczas pieczenia zlać do miseczki. Upieczone papryki włożyć do worka foliowego i szczelnie zamknąć, zostawić do ostygnięcia.
  • Następnie z papryki zdjąć skórkę (schodzi bardzo łatwo).
  • Oliwę lub olej wymieszać z sokiem z cytryny, solą, cukrem, przeciśniętymi przez praskę 3 ząbkami czosnku i sokiem, który powstał podczas pieczenia papryki.
  • Obrane ze skórki papryki pokroić w szerokie paski, układać w czystych słoikach polewając marynatą, włożyć pokrojone w plasterki pozostałe 3 ząbki czosnku.
  • Zakręcić słoiki, pasteryzować 15 minut. Odwrócić do góry dnem, zostawić do wystygnięcia.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell
Łucja Królikowska