Mus rabarbarowy na zimę: podajemy sprawdzony przepis

Mus rabarbarowy na zimę: podajemy sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: photos.com

Słodko-kwaśny mus rabarbarowy z nutką imbirową to orzeźwiający dodatek do zimowych deserów

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Podpowiadamy, jak zrobić pyszny mus rabarbarowy na zimę. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a do tego smaczny! Zimą mus z rabarbaru można dodawać do ciast, naleśników i deserów.

Składniki

  • 1 kg rabarbaru
  • 1/2 kg cukru
  • 1 łyżka utartego, świeżego imbiru
  • pół szklanki wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rabarbar umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. Wrzuć do garnka, zasyp cukrem i odstaw na 1 godzinę.

  • Dodaj starty imbir i zimną wodę. Podczas gotowania dokładnie mieszaj. Woda musi odparować, a rabarbar się rozpaść.

  • Słoiki na mus dokładnie umyj, sparz wrzątkiem i zagrzej w piekarniku przez około 15 minut w temp. 100 st. C.

  • Przygotowany mus przełóż do słoików, mocno zakręć, obróć do góry dnem i owiń grubym kocem lub ręcznikiem.

  • Tak owinięte przetwory odstaw na około 12 godzin. Niecierpliwi zamiast owijania mogą słoiki pasteryzować przez 10 minut w temperaturze 100 st.