Puree z mirabelek

Puree z mirabelek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Puree z mirabelek prosty i smaczny dżem dla każdego

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Puree z mirabelek można jeść samodzielnie. Ale to także świetna baza do dżemu, sosu lub innych przetworów w połączeniu z różnymi owocami. W sezonie, gdy jest wysyp tych drobnych, żółtych śliweczek, warto ich nadmiar przetworzyć, a potem używać do mieszania z jabłkami, gruszkami lub jako dodatek do keczupów i sosów warzywnych. Śliwki mirabelki mają charakterystyczny kwaśny smak i bardzo dużo pektyny, czyli rozpuszczalnego w wodzie błonnika, który wpływa na jakość dżemów i konfitur. 

Składniki

  • 700 g mirabelek

  • 100 ml wody

  • 240 g cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mirabelki przełożyć do garnka z grubym dnem, dolać wody i gotować na małym ogniu, aż śliwki się rozpadną, a pestki zaczną odchodzić od miąższu. 

  • Zawartość garnka przełożyć do przecieraka kuchennego lub na stalowe sitko i przetrzeć. 

  • Otrzymane puree ponownie przełożyć do rondla dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. 

  • Wrzące puree przełożyć do umytych, wyparzonych słoików, dobrze zakręcić, postawić do góry dnem. Pozostawić do całkowitego ostudzenia. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5