Keczup śliwkowy: przepis na domowy keczup słodko-kwaśny!

Keczup śliwkowy: przepis na domowy keczup słodko-kwaśny!

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Śliwki, pomidory, jabłka, papryka i aromatyczne przyprawy - domowy keczup z takich składników to bomba i smakowa, i witaminowa

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 180 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Sprawdź nasz przepis na keczup śliwkowy! Ketchup to jeden z najpopularniejszych sosów. Warto podjąć wyzwanie i zrobić go samodzielnie - to gwarancja zdrowia (brak konserwantów) i dobrego smaku. Wyjątkowo dobrze sprawdza się w nim połączenie pomidorów i śliwek.

Składniki

  • 2 kg śliwek węgierek

  • 3 jabłka

  • 2,5 kg pomidorów

  • 3 czerwone papryki 

  • 6 ząbków czosnku 

  • 6 cebul

  • 6 łyżek cukru

  • 4 łyżki soli

  • 1,5 łyżeczki pieprzu

  • 8 owoców jałowca 

  • 4 ziarenka ziela angielskiego 

  • 2 goździki

  • łyżeczka cynamonu 

  • 4 listki laurowe

  • 2 łyżeczki gorczycy

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

  • 2 łyżeczki ostrej papryki

  • szklanka octu 6 proc.

  • szklanka wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śliwki umyć i wyjąć pestki. Cebule i czosnek drobno posiekać. Z papryki wyjąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić. Z jabłek wyciąć gniazda nasienne, pokroić.

  • Składniki włożyć do dużego garnka, dolać wodę i na dość dużym ogniu doprowadzić do wrzenia, często mieszając. Dodać zmielone przyprawy. Gotować do miękkości na małym ogniu.

  • Przetrzeć przez gęste sitko. Przetarty sos wlać do płaskiego garnka i dodać ocet. Gotować na średnim ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje.

  • Gorący wlać do wypieczonych w piekarniku, suchych, gorących słoiczków. Pasteryzować „pod kocykiem” przez 20 minut.

Ocena: 0