Tkemali z mirabelek: przepis na gruziński sos do mięsa

Tkemali z mirabelek: przepis na gruziński sos do mięsa

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pikantny sos z mirabelek, czyli gruzińskie tkemali

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Tkemali z mirabelek, kwaśnych drobnych śliwek to tradycyjny  gruziński sos. Gruzińskie tkemali ma pikantny smak. Mirabelkowy sos świetnie smakuje z daniami z grilla, pasuje do ryb, mięs i pieczonych warzyw. 

Składniki

  • 500 g mirabelek razem z pestkami (wyrośniętych, ale jeszcze niedojrzałych)

  • 5 ząbków czosnku

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego

  • 1/2 łyżeczki cynamonu zmielonego 

  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków

  • 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry 

  • 1  łyżeczka sproszkowanego chili lub innej ostrej papryki

  • 1 pęczek naci kolendry

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do rondla z grubym dnem wrzucić całe śliwki, pół szklanki wody i podgrzewać na niewielkim ogniu, aż śliwki zmiękną i miąższ zacznie oddzielać się od pestek. 

  • Zawartość rondla przełożyć do przecieraka kuchennego lub na sito i przetrzeć, usuwając pestki. 

  • Dodać roztarty z solą czosnek oraz pozostałe przyprawy, w tym posiekaną natkę kolendry, i gotować na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż sos zgęstnieje. 

  • Gotowy sos przelać do czystych, wyparzonych słoików. Zakręcić je mocno i ustawić do góry dnem do ostygnięcia.

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5