Domowa konfitura z malin: klasyczny przepis siostry Anastazji
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Pyszna konfitura z malin będzie znakomitym dodatkiem do naleśników czy chleba! Świetnie sprawdzi się również jako remedium na pochmurny nastrój. Podpowiadamy, jak przygotować domową konfiturę z malin wg przepisu siostry Anastazji.
SKŁADNIKI
- 1 kg malin
- 1 kg cukru
- 2 szklanki soku z malin
- odrobina spirytusu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce przebrać, nie myć, skropić spirytusem.
- Z soku i cukru przygotować syrop, zagotować, zestawić z ognia i partiami wrzucać do niego maliny. Odstawić do wystygnięcia.
- Postawić garnek na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Zestawić. Czynność tę powtórzyć trzykrotnie.
- Podczas studzenia zbierać powstającą na powierzchni pianę.
- Gotową konfiturę przełożyć do słoiczków i uszczelnić.
Maliny na konfiturę
Owoce malin przeznaczone na konfiturę powinny być zdrowe i jędrne, bez uszkodzeń i plam, bez oznak zepsucia. Nie należy ich myć ani płukać, gdyż wraz z wodą wylejemy sporo ich soku.
Konfitura siostry Anastazji
Konfitury malinowe wg przepisu siostry Anastazji są pyszne i łatwe do przygotowania. To dwie cechy przepisów słynnej zakonnicy, dzięki którym zyskała sobie popularność i markę. Przepisy siostry Anastazji po prostu zawsze się udają.
Więcej przepisów na przetwory z malin
Konfitura z malin z wanilią i płatkami migdałów w karmelu
Dżem z jagód i malin z wanilią