Konfitura z leśnych owoców - przepis na konfiturę z malin, porzeczek, truskawek i borówek

Konfitura z leśnych owoców - przepis na konfiturę z malin, porzeczek, truskawek i borówek

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Smak leśnych owoców zamknięty w słoiczku.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Maliny w połączeniu z czerwonymi porzeczkami, borówkami i truskawkami smakują wyśmienicie, dlatego warto zachować ich smak na zimę. Podajemy sprawdzony przepis na dżem z leśnych owoców.

Składniki

  • ½ kg malin

  • ½ kg porzeczek czerwonych

  • ½ kg borówek

  • ½ kg truskawek

  • 1 i ¼ kg cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Owoce czyścimy z szypułek, wkładamy do rondla, lekko mieszamy i gotujemy na małym ogniu.

  • Gdy część soku odparuje, wsypujemy cukier. Mieszamy drewnianą łyżką i smażymy aż cukier się rozpuści.

  • Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem do ostygnięcia.