Jarzębina do mięsa: przepis na wytrawną konfiturę z jarzębiny
2021-03-29
średni
140 min
4
Jarzębina to świetny dodatek do mięs. Jak ją przygotować? Oto przepis na jarzębinę do mięsa opublikowany przed laty w "Kolekcji Dobrej Kuchni".
Polecamy także:
Konfitura z jarzębiny i jabłek
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Po zebraniu jarzębinę należy dokładnie umyć i oczyścić (wyrzucając wszystkie brzydkie i nadpsute owoce), a następnie przez kilka dni przetrzymać w zamrażarce, by straciła goryczkę.
- Jabłka obieramy, czyścimy z gniazd nasiennych, kroimy w niewielką kostkę. Mieszamy z jarzębiną wyjętą z zamrażarki.
- 2/3 wymieszanych owoców wkładamy do garnka, dosypujemy cukier i wlewamy 1/3 szklanki wody. Dusimy mniej więcej 1,5 godziny.
- Rozgotowane owoce dokładnie przecieramy przez sito (skórki wyrzucamy), mus ponownie podgrzewamy.
- Dodajemy do niego odłożone wcześniej owoce oraz drobno posiekany czosnek, opłukane rodzynki i przyprawy (świeży imbir i mieloną paprykę).
- Dusimy jeszcze około 20 minut, bardzo uważając, by nie przypalić. Dodajemy ocet i ewentualnie nieco cukru, jeżeli - według naszego gustu - konfitura wymaga dosłodzenia.
- Gorący mus przekładamy do wyparzonych wcześniej słoiczków, stawiamy do góry dnem. Gotowe!