Domowe maggi– naturalny, zdrowy wzmacniacz smaku z twojej kuchni!

Domowe maggi - zrób je samodzielnie, bo jest naturalne i zdrowsze
Autor: Shutterstock, Shutterstock Do przygotowania domowego maggi potrzebujesz przede wszystkim świeżego, aroamtycznego lubczyku.
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Domowe maggi to zdrowszy i tańszy sposób na podkręcenie smaku ulubionych dań – bez konserwantów i glutaminianu monosodowego. Jeśli kochasz ten charakterystyczny aromat umami, możesz go uzyskać naturalnie, przygotowując przyprawę samodzielnie. Domowa wersja jest pełna warzywnej głębi, a jednocześnie klarowna i aromatyczna. Dzięki prostym składnikom – warzywom, ziołom i odrobinie soli – zyskasz wzmacniacz smaku, który z powodzeniem zastąpi sklepowe maggi.

Miłośnicy maggi mają alternatywę – własnoręcznie przygotowany, zdrowszy i pełen aromatu zamiennik. Oryginalna receptura Juliusza Maggi opierała się na wyciągu z lubczyku, zioła nie bez powodu nazywanego „maggi wśród roślin”. Lubczyk to skarbnica naturalnego umami: zawiera olejki eteryczne, które podkreślają smak potraw, wspomaga trawienie, działa moczopędnie i przeciwzapalnie.

Z czasem jednak w sklepowym maggi wyciągu z lubczyku coraz mniej, a coraz więcej substancji chemicznych i konserwantów – za to cena pozostała wysoka. Domowe maggi to powrót do korzeni: kilka łyżek świeżego lubczyku (lub suszonego), odrobina warzyw (seler, marchew, cebula), szczypta soli i odrobina oliwy lub oleju — tyle wystarczy, by uzyskać przyprawę o pełnym, ziołowym aromacie. Tak przygotowane maggi możesz dodawać bez ograniczeń, ciesząc się naturalnym umami i korzyściami zdrowotnymi, jakie daje lubczyk.

SKŁADNIKI

  • 500 g lubczyku ogrodowego, świeżego i aromatycznego
  • pęczek natki pietruszki
  • 70 g soli morskiej
  • 150 g cukru
  • 1-2 małe, suszone prawdziwki lub podgrzybki
  • ja dodaję jeszcze 1-2 łyżki octu balsamicznego do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i osączone: lubczyk i natkę  pokroić i wrzucić do garnka, dodać grzyby suszone i sól, zalać ok. 1,5 litra wody. Gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut.
  • W tym czasie z cukru przygotować karmel, rozpuścić go w szklance wywaru i dodać do garnka z gotującymi się ziołami.
  • Gotować całość jeszcze ok 10 minut. Po przestudzeniu przecedzić przez sitko i zlać do butelek. Ja przez zlaniem dodaję do  domowego maggi łyżkę lub dwie prawdziwego octu balsamicznego lub nando, które podkreślają i wydobywają smak maggi.
Zioła w ogrodzie - lubczyk, pietruszka, kolendra, szczypior
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej