Domowe maggi - zrób je samodzielnie, bo jest naturalne i zdrowsze

Domowe maggi - zrób je samodzielnie, bo jest naturalne i zdrowsze
Autor: Shutterstock Do przygotowania domowego maggi potrzebujesz przede wszystkim świeżego, aroamtycznego lubczyku.
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Domowe maggi to zdrowsza i tańsza alternatywa dla tych, którzy je kochają i nie wyobrażają sobie wielu potraw bez podbijania ich smaku dodatkiem tej przyprawy. Domowe maggi jest aromatyczne i zdrowe, nie zawiera konserwantów i glutaminianu monosodowego. A to dzięki glutaminianowi maggi produkowane przemysłowo ma smak umami, który tak przywiązuje nas do tej przyprawy.

Miłośnicy produkowanego przemysłowo maggi mogą samodzielnie przygotować  w domu jego zdrowszy i smakowity zastępnik. Julius Maggi, wynalazca tej przyprawy oparł bowiem jej recepturę na wyciągu z powszechnie dostępnego lubczyku. W miarę upływu lat w maggi wyciągu z lubczyku ubywało i teraz znajdziemy go niewiele, za to zastąpiło go sporo chemicznych substancji, "poprawiających" smak przyprawy, konserwujących ją, a  zapewne także tańszych od ziołowego wyciągu. Mimo tego buteleczka maggi do tanich wcale nie należy, dlatego zachęcam, by samodzielnie przyrządzić domowe maggi w zaciszu swojej kuchni. Naprawdę ziołowego maggi możemy wtedy używać bez ograniczeń.

SKŁADNIKI

  • 500 g lubczyku ogrodowego, świeżego i aromatycznego
  • pęczek natki pietruszki
  • 70 g soli morskiej
  • 150 g cukru
  • 1-2 małe, suszone prawdziwki lub podgrzybki
  • ja dodaję jeszcze 1-2 łyżki octu balsamicznego do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i osączone: lubczyk i natkę  pokroić i wrzucić do garnka, dodać grzyby suszone i sól, zalać ok. 1,5 litra wody. Gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut.
  • W tym czasie z cukru przygotować karmel, rozpuścić go w szklance wywaru i dodać do garnka z gotującymi się ziołami.
  • Gotować całość jeszcze ok 10 minut. Po przestudzeniu przecedzić przez sitko i zlać do butelek. Ja przez zlaniem dodaję do  domowego maggi łyżkę lub dwie prawdziwego octu balsamicznego lub nando, które podkreślają i wydobywają smak maggi.
Zioła w ogrodzie - lubczyk, pietruszka, kolendra, szczypior
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej