To najlepsza sałatka do grilla. Wystarczy wymieszać młode ziemniaki z tymi składnikami

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Młode ziemniaki już pojawiły się na bazarowych straganach. Idealnie sprawdzą się w sezonie grillowym. Można je upiec na ruszcie i przygotować znakomitą sałatkę, która będzie świetnie pasować do potraw z grilla. Zobaczcie, jak zrobić pełną smaku i aromatu najlepszą sałatkę z młodych ziemniaków do grilla.
Co można zrobić z gotowanych młodych ziemniaków?
Sezon na młode ziemniaki już ruszył. Te pyszne i delikatne warzywa korzeniowe to świetny składnik wielu potraw. Doskonale smakują i na ciepło, i na zimno. W tej drugiej opcji można wykorzystać je do przyrządzenia znakomitej sałatki, która idealnie pasuje do potraw z grilla. Znakomicie sprawdzi się podczas majówki i nadchodzących długich weekendów.
W tym prostym przepisie główną rolę grają młode ziemniaki. Pysznie łączą się z ogórkami w occie i czerwoną cebulą. Nutę świeżości zapewnia posiekany szczypiorek. Wszystkie składniki scala sos przygotowany na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem oliwy z oliwek, soku z cytryny, musztardy oraz dwóch popularnych przypraw, które każdy ma w domu.
Jak zrobić sałatkę z młodych ziemniaków?
Pełna smaku sałatka z młodych kartofelków zachwyci smakiem każdego. Przepis na ten wiosenny przysmak nie jest trudny. Przygotowanie jest łatwe i nie wymaga długich godzin w kuchni. Warto pamiętać, że młode ziemniaki należy ugotować wcześniej, aby miały czas ostygnąć. Nie trzeba ich obierać, tylko bardzo dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą.
Jak więc zrobić pełną smaku sałatkę z młodych ziemniaków, która uświetni każdą imprezę z grillem w roli głównej? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według kolejnych kroków.
- 1. krok – ugotowanie młodych ziemniaków
- 2. krok – przygotowanie sosu do sałatki
- 3. krok – pokrojenie młodych ziemniaków i wymieszanie ich z pozostałymi składnikami
- 4. krok – połączenie sałatki ziemniaczanej z sosem
- 5. krok – wstawienie sałatki z młodych ziemniaków do lodówki
Jak podawać sałatkę z młodych ziemniaków?
Pyszna sałatka przygotowana z młodych ziemniaków to danie sezonowe. Warto przygotować dużą miskę tej wyjątkowej w smaku sałatki na imprezę grillową. Pysznie łączy się z pieczonymi na ruszcie mięsami i warzywami. Sałatkę można też przygotować na domową imprezę. To również pomysł na drugie śniadanie, lekki lunch na wynos czy kolację. Sałatka nie zawiera mięsa, więc bez obaw mogą ją wcinać wegetarianie. Pozbawiona jest także glutenu.
SKŁADNIKI
- 600 g młodych ziemniaków
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 ogórki marynowane w occie
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sos:- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Młode ziemniaki dokładnie umyć i osuszyć. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
- Przygotować sos. Jogurt grecki wymieszać z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i musztardą. Doprawić solą i pieprzem.
- Ugotowane młode ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do miski.
- Dodać pokrojoną w piórka cebulę i pokrojone w kostkę ogórki marynowane. Wsypać posiekany koperek i szczypiorek. Wymieszać.
- Wlać sos i dokładnie wymieszać, a następnie wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Podawać jako dodatek do potraw z grilla i jako imprezową przekąskę.