Zrób sam nalewkę z pędów sosny – naturalny lek z domowej spiżarni

Nalewka z pędów sosny to prawdziwy eliksir prosto z lasu – pachnący żywicą, pełen zdrowotnej mocy i zamknięty w butelce niczym najcenniejszy skarb. Najlepsze pędy zbiera się w maju, gdy są już rozwinięte, ale wciąż miękkie i soczyście zielone – bo to właśnie wtedy mają najwięcej cennych substancji. Taka nalewka działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, a także wspomaga układ oddechowy i nerki. Jak ją przygotować? Kiedy zbierać pędy, by nie zaszkodzić drzewu, a wyciągnąć z niego to, co najlepsze? Podpowiadamy krok po kroku, jak zrobić domową nalewkę sosnową, która rozgrzeje i ukoi nie tylko w chłodne dni.
Jak zrywać pędy sosny
Surowcem wykorzystywanym na przygotowanie nalewki sosnowej są młode pędy sosny oraz pączki. Zbieramy je wiosną (koniec maja - początek czerwca), gdy pączki się już rozwiną. Ścinamy sekatorem końcówki pędów – ok. 1/3 długości pędu.
Zastosowania nalewki sosnowej
Nalewka sosnowa ma wiele zastosowań. Warto więc przygotować ją i trzymać w domu w pogotowiu. Pomocna jest w nieżytach dróg oddechowych, bólach gardła, zapaleniu oskrzeli, jamy ustnej i przewlekłym kaszlu. Ze względu na właściwości antyseptyczne i moczopędne nalewkę sosnową pijemy też przy stanach zapalnych dróg moczowych, pęcherzyka żółciowego, zaburzeniach przemiany materii.
Więcej przepisów na nalewki
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i sklepie wiemiwybieram.pl.
Galeria: Smaczne leki z domowej apteki - 7 przepisów
SKŁADNIKI
- 1/2 l młodych pędów sosny
- 1/2 kg cukru
- 1 l spirytusu 96 proc.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pędy włożyć do słoja, dodać cukier i spirytus. Pozostawić przez tydzień w ciepłym, nasłonecznionym miejscu.
- Po tym czasie przecedzić, dodać litr przegotowanej wody i pozostawić w słoju przez kolejny tydzień.
- Zlać i przefiltrować przez gazę, rozlać do ciemnych butelek i szczelnie zakorkować.
- Odstawić do leżakowania w ciemnym, chłodnym miejscu na minimum pół roku.