W 20 minut piekę zdrowe brownie bananowe. Bez mąki i cukru, a smakuje przepysznie

brownie bananowe bez mąki i cukru
Autor: Shutterstock Bez cukru, mąki i pustych kalorii. Brownie bananowe to pyszny i zdrowy deser z 4 składników.
łatwy
10 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Czy można upiec pyszne brownie bez mąki i cukru? Oczywiście, że można. Poniżej znajdziecie prosty i ekspresowy przepis na ten znakomity wypiek, który prawie wcale nie ma kalorii. Wystarczą cztery składniki i niewiele ponad pięć minut wolnego czasu. Przekonajcie się sami i sprawdźcie przepis na zdrowe brownie bananowe bez mąki pszennej i cukru.

Czy można zrobić brownie bananowe bez mąki i cukru?

Brownie to klasyczne ciasto czekoladowe, które pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. W tym przepisie do przygotowania brownie nie wykorzystuje się ani mąki pszennej, ani białego cukru. Brownie smakuje pysznie, jest lekkie i idealnie słodkie. To świetna opcja dla osób, które zrzucają zbędne kilogramy na diecie ketogenicznej lub cierpią na nietolerancję glutenu. Brownie bananowe bez mąki i cukru to także propozycja na coś słodkiego dla fanów zdrowego odżywiania.

Z czego zrobić brownie bananowe?

W sieci nie brakuje przepisów na pyszne i zdrowe ciasta w stylu brownie. Warto jednak wybrać tę prostą recepturę. Znakomite brownie bananowe jest idealnie słodkie, chociaż nie ma w nim cukru. Do przygotowania tego fit deseru z piekarnika wykorzystuje się tylko cztery produkty. Lista składników jest więc krótka, a wszystkie artykuły spożywcze są do kupienia bez względu na porę roku. Wyróżniają nie tylko pysznym smakiem, ale i wysoką zawartością witamin, minerałów i wielu prozdrowotnych substancji odżywczych.

Co jest więc potrzebne, aby zrobić domowe brownie bananowe bez mąki i cukru? Lista składników obejmuje tylko cztery popularne produkty, takie jak:

  • banany
  • kakao
  • orzechy włoskie
  • wiórki kokosowe

Jak zrobić brownie bananowe bez mąki i cukru?

Przepis na to smaczne i lekkie brownie z bananów jest bardzo łatwy, ale jego największą zaletą jest czas przygotowania. To tylko kilka minut. Składniki łączy się za pomocą blendera, co znacznie ułatwia i przyspiesza pracę. Resztą zajmie się piekarnik.

Jak więc upiec pyszne domowe brownie z bananów, a bez mąki i cukru? Wystarczy zblendować wszystkie składniki, przelać do formy i wstawić do piekarnika. Ta znakomita słodka przekąska jest gotowa w niecałe pół godziny. Świetnie smakuje z kawą i stanowi zdrową przekąskę między posiłkami. Zdrowe brownie bananowe można wcinać nawet na diecie odchudzającej.

SKŁADNIKI

  • 2 banany
  • 20 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka wiórków kokosowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane banany zblendować na gładkie purèe.
  • Wsypać kakao, wiórki kokosowe i orzechy. Zblendować do połączenia.
  • Masę przelać do niedużej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać lekko ciepłe na deser i jako zdrową przekąskę między posiłkami.
Banany: jakie mają właściwości? Dlaczego warto jeść banany?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej