W 20 minut piekę zdrowe brownie bananowe. Bez mąki i cukru, a smakuje przepysznie

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Czy można upiec pyszne brownie bez mąki i cukru? Oczywiście, że można. Poniżej znajdziecie prosty i ekspresowy przepis na ten znakomity wypiek, który prawie wcale nie ma kalorii. Wystarczą cztery składniki i niewiele ponad pięć minut wolnego czasu. Przekonajcie się sami i sprawdźcie przepis na zdrowe brownie bananowe bez mąki pszennej i cukru.
Czy można zrobić brownie bananowe bez mąki i cukru?
Brownie to klasyczne ciasto czekoladowe, które pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. W tym przepisie do przygotowania brownie nie wykorzystuje się ani mąki pszennej, ani białego cukru. Brownie smakuje pysznie, jest lekkie i idealnie słodkie. To świetna opcja dla osób, które zrzucają zbędne kilogramy na diecie ketogenicznej lub cierpią na nietolerancję glutenu. Brownie bananowe bez mąki i cukru to także propozycja na coś słodkiego dla fanów zdrowego odżywiania.
Z czego zrobić brownie bananowe?
W sieci nie brakuje przepisów na pyszne i zdrowe ciasta w stylu brownie. Warto jednak wybrać tę prostą recepturę. Znakomite brownie bananowe jest idealnie słodkie, chociaż nie ma w nim cukru. Do przygotowania tego fit deseru z piekarnika wykorzystuje się tylko cztery produkty. Lista składników jest więc krótka, a wszystkie artykuły spożywcze są do kupienia bez względu na porę roku. Wyróżniają nie tylko pysznym smakiem, ale i wysoką zawartością witamin, minerałów i wielu prozdrowotnych substancji odżywczych.
Co jest więc potrzebne, aby zrobić domowe brownie bananowe bez mąki i cukru? Lista składników obejmuje tylko cztery popularne produkty, takie jak:
- banany
- kakao
- orzechy włoskie
- wiórki kokosowe
Jak zrobić brownie bananowe bez mąki i cukru?
Przepis na to smaczne i lekkie brownie z bananów jest bardzo łatwy, ale jego największą zaletą jest czas przygotowania. To tylko kilka minut. Składniki łączy się za pomocą blendera, co znacznie ułatwia i przyspiesza pracę. Resztą zajmie się piekarnik.
Jak więc upiec pyszne domowe brownie z bananów, a bez mąki i cukru? Wystarczy zblendować wszystkie składniki, przelać do formy i wstawić do piekarnika. Ta znakomita słodka przekąska jest gotowa w niecałe pół godziny. Świetnie smakuje z kawą i stanowi zdrową przekąskę między posiłkami. Zdrowe brownie bananowe można wcinać nawet na diecie odchudzającej.
SKŁADNIKI
- 2 banany
- 20 g orzechów włoskich
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka wiórków kokosowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane banany zblendować na gładkie purèe.
- Wsypać kakao, wiórki kokosowe i orzechy. Zblendować do połączenia.
- Masę przelać do niedużej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać lekko ciepłe na deser i jako zdrową przekąskę między posiłkami.