Galaretka z czerwonych porzeczek: przepis na przetwory z porzeczek
Porzeczki to niedoceniane owoce. Mają wiele witamin, przeciwutleniaczy, błonnika, pektyny, dzięki czemu wzmacniają odporność, chronią przed nowotworami, poprawiają działanie układu pokarmowego, a także korzystnie wpływają na stan skóry. Galaretka z czerwonych porzeczek przyda się zaś zimą - i do mięs, i do deserów. Jak ją zrobić?
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Polecamy również:
Dżem czereśniowy z sokiem z czerwonej porzeczki
Konfitura porzeczkowo-kokosowa
Marmolada z pieczonych jabłek, dyni i porzeczek
SKŁADNIKI
- 1 kg czerwonych porzeczek
- 75 dkg - 1 kg cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Porzeczki umyć i zdjąć z szypułek (doskonale robi się to za pomocą widelca), wsypać do garnka o grubym dnie. Zasypać cukrem i gotować na średnim ogniu, pod przykryciem, aż puszczą sok.
Zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu około 30 minut. Gotujące się porzeczki należy szumować kilka razy (czyli usuwać tworzącą się na wierzchu pianę).
Gdy porzeczki się rozgotują, przetrzeć je przez gęste sito - na sicie powinno pozostać jak najmniej resztek - kilka łyżek pestek i skórek.
Na zimnym talerzyku sprawdzić konsystencję galaretki i ewentualnie gotować ją jeszcze przez chwilę, odparowując, jeśli jest zbyt rzadka.
Galaretkę po przetarciu jeszcze raz doprowadzić do wrzenia i gorącą napełniać wyparzone słoiki, zakręcać i ustawić do góry dnem, aż do ostygnięcia.