Dżem z moreli: przepis na domowy dżem morelowy
2024-07-24
łatwy
40 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dżem morelowy doskonale sprawdzi się jako dodatek do wszelkiego rodzaju deserów, naleśników i herbaty. Jest prosty w przygotowaniu i wyborny w smaku. Podajemy dobry przepis na dżem z moreli.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg moreli
- 0,8 kg cukru
- 0,5 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Morele należy dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. (Owoców można nie obierać ze skórki).
- Następnie owoce pokroić w ćwiartki lub 8, oddzielając przy tym pestki.
- Tak przygotowane owoce przełożyć do rondelka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia.
- Po kilku minutach gotowania należy do przetworu dodać cukier i gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Tak przygotowany dżem (jeszcze gorący), przełożyć do słoiczków i uszczelnić,
Beszamel - Dlaczego warto jeść morele?
Zobacz nasze inne przepisy na desery i przetwory z moreli i brzoskwiń:
Konfitura z moreli w galaretce porzeczkowej
Domowe lody wodne brzoskwiniowe
Poniżej znajdziesz też galerię z przepisami na przetwory z moreli