Tarta brzoskwiniowo-malinowa: przepis na ciasto z owocami

Tarta brzoskwiniowo-malinowa: przepis na ciasto z owocami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tarta brzoskwiniowo-malinowa - piękny i pyszny deser.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 9 OSÓB

Soczyste brzoskwinie i wyraziste w smaku maliny to doskonałe składniki letnich deserów i ciast. Oto sprawdzony przepis na jeden z nich – znakomitą tartę brzoskwiniowo-malinową. Jest fantastycznie krucha, z wyrazistym nadzieniem owocowym podkreślonym szczyptą gałki muszkatołowej. Pysznie i z pomysłem.

Składniki

  • Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • łyżka cukru

  • ¼ łyżeczki soli

  • 3 łyżki schłodzonego masła lub margaryny

  • 5 łyżek zimnej wody

  •  

  • Masa:

  • 4 brzoskwinie pokrojone w cienkie plasterki

  • ½ szklanki malin (jeśli nie ma świeżych mogą być rozmrożone)

  • 3 łyżki cukru

  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

  • roztrzepane jajko

Przygotowanie krok po kroku:

  • W misce lub malakserze wymieszaj mąkę, cukier, sól i masło. Mieszając, dodawaj po łyżce wody.

  • Kiedy ciasto uzyska jednolitą konsystencję, rozwałkuj je. Powinno powstać koło o średnicy ok. 30 cm.

  • Wyłóż papierem do pieczenia okrągłą blachę (średnica ok. 25 cm). Przełóż ciasto do formy i odstaw.

  • Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.

  • Wymieszaj brzoskwinie z cukrem i gałką muszkatołową. Ułóż spiralnie na cieście, tak by plasterki na siebie zachodziły. Na wierzch wysyp maliny. Wystający brzeg ciasta zagnij do środka – połóż na nadzieniu. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem.

  • Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę i piecz jeszcze ok. 40 minut.

  • Ciasto podawaj ciepłe.

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5