Dżem z jagód i malin z wanilią: przepis
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Domowe przetwory smakują lepiej niż te kupowane w sklepach. Podajemy dobry przepis na dżem z malin i jagód z wanilią, który stanowi doskonały dodatek do ciast, deserów, naleśników i herbaty. Sprawdź, jak go przygotować.
Dżem z malin i jagód
Dżem z arbuza i malin
Domowa konfitura z malin bez żelfixu
Dżem czereśniowy z malinami i wodą różaną
SKŁADNIKI
- 3,5 litra jagód
- 2,5 litra malin
- 2 kg cukru
- laska wanilii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce umyj i osącz, a następnie zasyp cukrem (osobno jagody i osobno maliny). Tutaj odpowiadamy na pytanie: Czy myć świeże maliny?
- Gdy maliny puszczą sok przestaw rondelek na kuchenkę i gotuj na wolnym ogniu przez ok. godzinę. Podobnie zrób z jagodami (w tym samym czasie) - pamiętaj, aby od czasu do czasu je przemieszać!
- Wyłącz ogień i odstaw owoce na dobę.
- Po tym czasie, jeśli jagody ładnie się ścięły (jeśli nie - dodatkowo podgrzewaj je przez pół godziny), wymieszaj je z przetartymi przez sitko malinami.
- Dodaj miąższ wydrążony z laski wanilii i odgrzewaj owoce na ogniu, aż zaczną wrzeć.
- Przełóż dżem do słoików i postaw do góry dnem na 5 minut.