Domowa kandyzowana skórka cytrynowa: przepis na kandyzowane skórki cytyny
Domowa kandyzowana skórka cytrynowa ma przewagę nad skórką ze sklepu - nie zawiera żadnych środków konserwujących. Świetnie pasuje do przeróżnych wypieków - doda charakteru nie tylko sernikowi, ale też makowcowi czy drobnym ciasteczkom. Podpowiadamy jak zrobić kandyzowane skórki cytryny.
Kandyzowane skórki z owoców
Kandyzowane skórki można przygotować niemal ze wszystkich cytrusów. Najpopularniejsza jest skórka pomarańczowa, nieodzowny dodatek do świątecznych wypieków. Kandyzowane skórki cytryny są równie aromatyczne i smaczne. Skórka grejpfrutowa ma intensywną goryczkę, a z kolei ta z kumkwatów jest chyba najdelikatniejsza w smaku. Warto mieć w lodówce niewielka słoiczek kandyzowanej skórki, bo cudownie urozmaica ona smak ciast i deserów. I dzięki temu nic się nie marnuje, skórki zamiast wylądować w koszu na śmieci, stanową pyszny dodatek i dekorację.
Przepis na kandyzowana skórkę z cytryny
SKŁADNIKI
- 6 cytryn
- 2 szklanki wody
- szklanka cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cytryny dokładnie wyszoruj i sparz, podziel na ćwiartki i oddziel skórkę.
- Z kawałków skórki odkrój ostrym nożem białą warstwę, pozostawiając jedynie cienką żółtą skórkę.
- Skórkę pokrój w paseczki i zblanszuj (zanurz na kilka minut we wrzątku).
- W rondelku lub patelni wymieszaj wodę, cukier i skórki. Zagotuj, przykryj i duś na małym ogniu ok. 10 minut.
- Odstaw na noc. Następnie dnia znowu duś przez ok. 10 minut.
- Ostudź, przełóż do zakręcanego szklanego słoika i przechowuj w lodówce.
- Przed użyciem paseczki osączyć z zalewy i pokroić w kosteczkę.