Ciasta francuskie

Ciasto francuskie przyjemnie rozwarstwia się na lekkie jak piórka listki. Znane jest przede wszystkim z rogalików, tart czy innych wypieków, których rodowód - zgodnie z nazwą - sięga kraju nad Loarą. Ciasta francuskie są szeroko dostępne w polskich sklepach, ale jeśli odważymy się zrobić je w domu, efekt może nas bardzo pozytywnie zaskoczyć!

Ciasta francuskie

Ciasta francuskie wszystkie przepisy

Filtry

CZAS

PORCJA DLA

OCENA

TRUDNOŚĆ

Mini hot dogi w cieście francuskim: przepis na szybką imprezową przekąskę

Mini hot dogi w cieście francuskim: przepis na szybką imprezową przekąskę

Mini  hot dogi w cieście francuskim to danie  bardzo łatwe do przygotowania i  idealne na imprezową przekąskę. Efektownie się prezentuje i doskonale smakuje - zwłaszcza z dodatkiem sosów - czosnkowego czy  pomidorowego.

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tort fryzyjski - pyszny deser z ciasta francuskiego

Tort fryzyjski - pyszny deser z ciasta francuskiego

Tort fryzyjski to bardzo łatwy w przygotowaniu deser z ciasta francuskiego. Smakuje obłędnie i mimo mało efektownego wyglądu pasuje nie tylko na co dzień. Jak zrobić tort fryzyjski z powidłami śliwkowymi?

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Pomysł na deser z programu UGOTOWANI TVN

Pomysł na deser z programu UGOTOWANI TVN. Ciasto francuskie z owocami

Ciasto francuskie sprawdza się doskonale jako dodatek do mięsa, na ostro, ale także na słodko jako pyszny deser. Proponujemy owocowy piruet, czyli ciasto francuskie z orzeźwiającą gruszką oraz soczystym jabłkiem. Gdy najdzie Cię ochota na słodycze, a w domu nie masz za wiele składników, pamiętaj o owocowym piruecie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 12 OSÓB

Szarlotka inaczej, w 20 minut: przepis na miniszarlotki

Szarlotka inaczej, w 20 minut: przepis na miniszarlotki

Trudno znaleźć osobę, która nie lubi szarlotki. Jabłecznik może być pieczony na różnych spodach, podawany na ciepło lub zimno, z lodami albo bitą śmietaną. Poniższy przepis na deser jest jednak czymś nieco innym - w dodatku do zrobienia w 20 minut!

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Napoleonka z dyniowym kremem: przepis na jesienny deser

Napoleonka z dyniowym kremem: przepis na jesienny deser

Domowa napoleonka z dyniowym kremem to pyszny pomysł na uświetnienie podwieczorku w gronie rodziny lub przyjaciół. Ciasta z dodatkiem warzyw są nieco lżejszą formą klasycznych przepisów. Napoleonka będzie smakowała dużym i małym. Wypróbujcie przepis w sezonie na dynie i cieszcie się wybornym smakiem ciasta. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rabarbar w cieście francuskim - prosty przepis na wiosenny deser

Rabarbar w cieście francuskim - prosty przepis na wiosenny deser

Rabarbar prawdopodobnie pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Są jednak źródła, które podają, że ojczyzną rabarbaru jest Tybet. W kuchni chińskiej jest ceniony od 2700 lat. Trafił nad Wołgę, stamtąd do starożytnej Grecji i Rzymu. Jego grecka nazwa rhabarbaros brzmi w tłumaczeniu brzmi "obcy znad Wołgi". Wiosną, gdy pędy rabarbaru są młode, warto wykorzystać go do przygotowania deserów i ciast.

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strudel z kurczakiem: jak przyrządzić i zawinąć to dekoracyjne ciasto

Strudel z kurczakiem: jak przyrządzić i zawinąć to dekoracyjne ciasto

Strudel z kurczakiem to doskonałe urozmaicenie codziennego lub odświętnego obiadu. Jest przy tym nieskomplikowany i szybki w przygotowaniu. Warto wypróbować ten sprawdzony przepis na wytrawne ciasto francuskie faszerowane mięsem. Jeśli pokroimy gotowy ostudzony strudel na mniejsze porcje - powstanie pyszna przekąska.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kremówki papieskie - jak zrobić? Sprawdzony przepis! [WIDEO]

Kremówki papieskie - jak zrobić? Sprawdzony przepis! [WIDEO]

Nasz święty Jan Paweł II bardzo lubił słodycze. Jeszcze w Wadowicach, po lekcjach w gimnazjum, chodził z kolegami do cukierni i potrafił zjeść nawet 10 ciastek. Podajemy przepis na ulubione kremówki papieskie.

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pasztet z łososia w cieście francuskim: przepis na wykwintne danie na Boże Narodzenie

Pasztet z łososia w cieście francuskim: przepis na wykwintne danie na Boże Narodzenie

Pasztet z łososia - to nowoczesne danie pasuje do wielu wyjątkowych okazji, także do uroczystej kolacji wigilijnej. Pasztet można także podać jako przystawkę przed obiadem w Boże Narodzenie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Vol-au-vent: przepis na imprezowy hit [GALERIA ZDJĘĆ I PRZEPISÓW]

Vol-au-vent: przepis na imprezowy hit [GALERIA ZDJĘĆ I PRZEPISÓW]

Vol-au-vent - co to jest? To gorąca przekąska z ciasta półfrancuskiego śmietanowego z nadzieniem z mięsa, drobiu, ryby, grzybów lub warzyw (np. szpinaku, brukselki, brokułów). Można ją zrobić z gotowego mrożonego ciasta francuskiego bądź przygotować ciasto samodzielnie. Przekąska taka sprawdzi się znakomicie jako danie karnawałowe. Jest szybka w przygotowaniu i, co bardzo ważne, atrakcyjnie prezentuje się na stole. Polecamy również: Polędwica cielęca z musem brokułowym, Mostek cielęcy z kasztanami oraz Szybkie i pyszne przekąski sylwestrowe

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 3