Szybki przepis na wyborne ciasto francuskie z jabłkami. Zrobisz je bez wysiłku w 10 minut
Dieta wegetariańska
Czy można zrobić jabłecznik na cieście francuskim? Ciasto francuskie jest uniwersalne i świetnie sprawdzi się jako baza do ciast z jabłkami. Upieczone według tego przepisu ciasto francuskie z jabłkami jest wyśmienite. To pyszne połączenie jabłkowego nadzienia wzbogaconego orzechami włoskimi i rodzynkami oraz aromatycznym cynamonem. Oto najłatwiejszy przepis na ciasto francuskie z jabłkami.
Z czego zrobić ciasto francuskie z jabłkami?
Aby upiec przepyszne ciasto z dodatkiem jabłek w domu, wystarczy kilka prostych składników. Wszystkie produkty są łatwo dostępne, a ich cena nie jest zawrotna. Na liście składników znalazło się tylko siedem artykułów, które są do kupienia przez cały rok. Nie są to oczywiste składniki wykorzystywane do pieczenia domowych ciast. Nie jest potrzebna mąka pszenna, masło, jajka czy biały cukier.
Jakie więc składniki należy przygotować, aby zrobić doskonałe ciasto francuskie z jabłkami? Lista potrzebnych produktów to tylko siedem składników.
- gotowe ciasto francuskie
- jabłka
- orzechy włoskie
- rodzynki
- cukier trzcinowy
- cynamon
- sok z cytryny
Jak zrobić ciasto francuskie z jabłkami?
Wyborny domowy jabłecznik na cieście francuskim robi się łatwo i błyskawicznie. Przepis składa się z kilku bardzo łatwych kroków. Ciasto jabłkowe robi się w 10 minut, a resztę pracy wykona piekarnik. Trzeb jednak pamiętać, aby arkusz ciasta francuskiego wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ogrzało i nabrało temperatury otoczenia. Dzięki temu podczas rozwijania ciasto nie popęka.
Przepis na wyjątkowo dobre ciasto francuskie z jabłkami wzbogacone orzechami włoskimi i rodzynkami nie jest skomplikowany. Domowy jabłecznik na cieście francuskim zrobi każdy bez względu na stopień zaawansowania w kuchni.
- 1. krok – pokrojenie jabłek i wymieszanie ich z rodzynkami, orzechami, cynamonem i sokiem z cytryny
- 2. krok – uformowanie podłużnego ciasta wypełnionego jabłkowym nadzieniem
- 3. krok – upieczenie jabłecznika na cieście francuskim w piekarniku
Jak podawać ciasto francuskie z jabłkami?
Przepis na smakowity i aromatyczny wypiek z ciasta francuskiego wypełniony jabłkami warto mieć zawsze pod ręką. To uniwersalny deser, który sprawdzi się zawsze i będzie smakował każdemu. Ciasto robi się łatwo i szybko, dlatego można je upiec nawet w ostatniej chwili, zanim przyjdą goście. To pomysł na słodki wypiek na święta, rodzinne uroczystości czy deser. Ciasto francuskie z jabłkami można oprószyć cukrem pudrem. Pysznie smakuje z kawą i herbatą.
SKŁADNIKI
- 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego
- 2 jabłka
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto francuskie wyjąć wcześniej z lodówki i odłożyć, aby nabrało temperatury pokojowej.
- Jabłka obrać i pokroić w plastry. Przełożyć do miski i wlać sok z cytryny. Wsypać rodzynki, orzechy, cukier trzcinowy i cynamon. Wymieszać.
- Ciasto francuskie rozłożyć. Na środek wyłożyć jabłka, formując je w długi pasek. Oba brzegi ciasta złożyć, tak aby przykryły jabłkowy farsz.
- Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser oprószone cukrem pudrem.