Spandauer. Przepis na duńskie ciastka z kremem waniliowym i owocami

spandauer
Autor: Shutterstock Spandauer, czyli duńskie ciastka z kremem waniliowym i owocami, to obłędnie pyszny słodki wypiek.
łatwy
120 min
6

Pyszne ciastka z kremem waniliowym i owocami to jeden z najpopularniejszych słodkich wypieków w Danii. Bułeczki spandauer są wyjątkowo pyszne, a dzięki temu przepisowi nie trzeba udawać się w podróż do Skandynawii, aby ich spróbować. Bez problemu można upiec je w domu. Oto łatwy przepis na duńskie ciastka z kremem waniliowym i owocami.

Jak zrobić duńskie ciastka z kremem waniliowym i morelami?

Przygotowanie słodkiego wypieku z dodatkiem obłędnego kremu i moreli, które w naszym kraju zwane są daniszami, podzielone jest na etapy:

  • 1. etap – przygotowanie wienerbrød, czyli ciasta drożdżowego laminowanego masłem
  • 2. etap – przygotowanie kagecreme, czyli kremu waniliowego
  • 3. etap – przygotowanie syropu cukrowego ze skórką cytrynową i szczyptą pieprzu
  • 4. etap – złożenie ciastek
  • 5. etap – upieczenie ciastek

Z czym podawać duńskie ciastka z kremem waniliowym i owocami?

Bułeczki spandauer można upiec z dodatkiem różnych składników. W tym przepisie wykorzystuje się świeże owoce sezonowe. Sprawdzą brzoskwinie, borówki, jabłka, gruszki, maliny czy wiśnie. Większe owoce należy wcześniej pokroić na mniejsze kawałki. Duńskie ciastka pysznie smakują udekorowane lukrem czy posypane płatkami migdałowymi. Bułeczki doskonale smakują z kawą lub owocową herbatą. Można podać je na deser lub zjeść jako słodką przekąskę.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 525 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
  • 350 g masła
  • 215 ml zimnej wody
  • 40 g świeżych drożdży
  • 30 g cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  •  
  • Krem waniliowy:
  • 350 ml mleka 3,2%
  • 150 ml śmietany kremówki 36%
  • 80 g cukru
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

  • Syrop:
  • 100 g cukru
  • 100 ml wody
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu

  • dodatkowo:
  • świeże sezonowe owoce

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokruszone drożdże przełożyć do miseczki, wlać wodę i wsypać cukier. Wymieszać i odstawić.
  • Do misy miksera wsypać mąkę i sól. Wbić jajka i wlać zaczyn drożdżowy. Wyrobić gładkie i jednolite ciasto. Przykryć je i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Zimne ciasto rozwałkować na kwadrat o boku około 20 cm. Na środku ułożyć masło, które wcześniej należy rozpłaszczyć za pomocą tłuczka lub wałka, zostawiając kilka centymetrów marginesu z każdej strony. Ciasto złożyć w kopertę i zlepić na łączeniach. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20 cm x 60 cm. Złożyć na 3 części. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
  • Ciasto przełożyć na blat posypany mąką i rozwałkować na taki sam prostokąt jak wcześniej. Złożyć, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki. Czynność tę powtórzyć jeszcze 4 razy. Na koniec ciasto ponownie zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny lub całą noc.
  • Do rondelka przelać mleko. Wsypać cukier i dodać ekstrakt waniliowy. Zagotować i zestawić rondelek z ognia.
  • Żółtka zmiksować na gładko ze śmietanką, mąką pszenną i skrobią. Mieszankę wlać do gorącego mleka i energicznie wymieszać. Podgrzewać i mieszać, aż masa zgęstnieje. Krem przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Przygotować syrop. Do rondelka wlać wodę i wsypać cukier oraz ziarenka pieprzu. Dodać skórkę cytrynową i zagotować. Gotować około 3 minut. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Zimne ciasto przełożyć na blat posypany mąką pszenną. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30 cm x 16 cm. Pokroić na 18 równych kwadratów. Na środek każdego nakładać po 1 łyżce kremu, złożyć rogi ciasta do środka, przełożyć na blachę i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Na środku każdego ciasteczka zrobić zagłębienie, nałożyć pozostały krem i ułożyć owoce.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 20 minut, aż nabiorą złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika posmarować syropem.
  • Podawać lekko ciepłe na deser lub jako słodką przekąskę do kawy.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Anna Szulc-Górska
więcej