Przekąski na sylwestra: paluchy francuskie z szynką parmeńską
Co przygotować do jedzenia w sylwestra? Jakie przekąski na sylwestra warto podać gościom podczas imprezy? Podsuwamy pomysł na sylwestrową przekąskę: paluchy francuskie z szynką parmeńską. Proste i smaczne będą doskonałą przekąską na sylwestra z ciasta francuskiego zamiast pieczywa. Podajemy przepis!
SKŁADNIKI
- 1/2 opakowania ciasta francuskiego
- 9 plasterków sera żółtego
- 9 plasterków szynki parmeńskiej
- jajko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto francuskie należy lekko rozwałkować. Obłożyć serem i pokroić na dłuższe paski szerokości 2,5 cm, położyć na nich odpowiednio przycięty ser i szynkę parmeńską.
- Zrolować w paluchy.
- Posmarować rozkłóconym jajkiem, położyć na blasze z papierem do pieczenia i piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Sprawdź także: Kreolska sałatka ziemniaczana,
Zobacz także: Koreczki w 5 wersjach
Ciasto francuskie - co zrobić z ciasta francuskiego?
Gotowe ciasto francuskie, mrożone lub częściej chłodzone, to idealne koło ratunkowe dla zabieganych i zapracowanych. Z ciasta francuskiego można wyczarować cuda - zarówno słodkie, jak i wytrawne, bo samo ciasto francuskie ma neutralny smak. Można z niego robić tarty, paluszki, pierożki, mini tarty, zapiekać z farszami wytrawnymi lub słodkimi. Szybko się piecze, doskonale smakuje - po prostu doskonałe do przygotowania przekąsek na co dzień i od święta.
Zajrzyj do naszej galerii i zainspiruj się przepisami na dania z ciasta francuskiego