Paszteciki z pieczarkami i mięsem. Szybka przekąska z ciasta francuskiego

paszteciki z mięsem i pieczarkami
Autor: Shutterstock Paszteciki z ciasta francuskiego to ekspresowy przepis na pyszną przekąskę.
łatwy
40 min
4

Paszteciki z ciasta francuskiego to pomysł na pyszną przekąskę, która zachwyci. Danie jest uniwersalne i świetnie pasuje na najróżniejsze okazje. Aromatyczne mięso z dodatkiem smażonych pieczarek ukryte w cieście francuskim to przepyszne trio. Przepis jest łatwy, a dzięki niemu można wykorzystać mięso z rosołu. Oto szybki przepis na doskonałe paszteciki z pieczarkami i mięsem.

Co do pasztecików z ciasta francuskiego?

W tym przepisie w środku pasztecików kryje się pyszny farsz. Przyrządza się go z ugotowanego i zmielonego mięsa. Świetnie sprawdzi się mięso z rosołu. W nadzieniu znalazły się także smażone pieczarki z cebulą doprawione aromatycznym majerankiem, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Jak formować paszteciki z ciasta francuskiego?

Przepis na pyszne domowe paszteciki z mięsem i pieczarkami jest łatwy. Jeszcze ciepły farsz nakłada się na paski ciasta francuskiego. Należy zawinąć je w długie rolady, boki skleić za pomocą roztrzepanego jajka, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Tak przygotowanie paszteciki układa się na blasze do pieczenia i wstawia do piekarnika.

Jak długo piec francuskie paszteciki?

Paszteciki z ciasta francuskiego wypełnione pysznym farszem z mięsa i pieczarek piecze się w piekarniku, który trzeba nagrzać do 200 stopni C. Czas pieczenia pasztecików wynosi 15 minut. Warto jednak pamiętać, że mniejsze paszteciki pieką się krócej, a większe nieco dłużej.

Kiedy podawać paszteciki z ciasta francuskiego?

Pyszne paszteciki z mięsem i pieczarkami to przepis na doskonałą przekąskę, która sprawdzi się na każdą okazję. Pysznie smakują nawet bez okazji. To pomysł na oryginale danie na imprezę lub kolację na ciepło. Paszteciki smacznie komponują się z zupami jak barszcz czerwony. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że paszteciki po brzegi wypełnione aromatycznym farszem można serwować i na ciepło, i na zimno.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 250 g ugotowanego i zmielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 10 pieczarek
  • 100 ml wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 płaska łyżka majeranku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Smażyć, aż zaczną się lekko rumienić.
  • Dodać ugotowane i zmielone mięso. Wlać wodę i doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Smażyć kilka chwil, aż woda odparuje, często mieszając.
  • Ciasto francuskie pokroić na trzy równe podłużne paski. Na każdym z nich ułożyć porcje mięsnego farszu. Zwinąć w roladę, zlepiając brzegi roztrzepanym jajkiem.
  • Rolady pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 15 minut.
  • Podawać na ciepło jako przekąskę lub dodatek do innych dań.
Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki
Anna Szulc-Górska
więcej