Rozgrzewający barszcz czerwony na żeberkach: przepis na sycącą i niebanalną zupę
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Barszcz czerwony z żeberkami to danie urzekające w swej prostocie - zupa z wkładką plus ziemniaki ze skwarkami. Idealna na ferie i podczas wypadów zimowych, gdy trzeba bez większego wysiłku ugotować wielki gar jedzenia dla grupy zziębniętych narciarzy. Sprawdź, jak zrobić barszcz na żeberkach - podajemy przepis krok po kroku.
Polecamy również inne przepisy na barszcze: Czysty barszcz czerwony, Przepis na barszcz czerwony z majerankiem oraz Barszcz czerwony z kulebiakiem.
SKŁADNIKI
- 4 porcje żeberek (każda po dwie kostki)
- pęczek włoszczyzny
- 8 dużych buraków
- przyprawy: 3 listki laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego
- pieprz, sól, szczypta cukru
- łyżka octu
- ziemniaki
- plaster słoniny lub boczku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żeberka zalej zimną wodą, zagotuj, zbierz i usuń szumowiny.
- Włóż włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe, popieprz.
- Gdy warzywa będą miękkie, wyjmij je i dodaj obrane i pokrojone w kostkę buraki.
- Zmniejsz ogień, gotuj, aż mięso i buraki będą miękkie.
- Pod koniec dodaj ocet (dzięki temu zupa nie straci koloru), dopraw do smaku - polecamy dużo pieprzu.
- Podawaj z ziemniakami i skwarkami.