Rozgrzewający barszcz czerwony na żeberkach: przepis na sycącą i niebanalną zupę

2019-01-14
Rozgrzewający barszcz czerwony na żeberkach: przepis na sycącą i niebanalną zupę
Autor: Shutterstock Barszcz czerwony na żeberkach najlepiej smakuje z ziemniakami i skwarkami
łatwy
90 min
4

Barszcz czerwony z żeberkami to danie urzekające w swej prostocie - zupa z wkładką plus ziemniaki ze skwarkami. Idealna na ferie i podczas wypadów zimowych, gdy trzeba bez większego wysiłku ugotować wielki gar jedzenia dla grupy zziębniętych narciarzy. Sprawdź, jak zrobić barszcz na żeberkach - podajemy przepis krok po kroku. 

Polecamy również inne przepisy na barszcze: Czysty barszcz czerwonyPrzepis na barszcz czerwony z majerankiem oraz Barszcz czerwony z kulebiakiem.

Składniki

4 porcje żeberek (każda po dwie kostki)

pęczek włoszczyzny

8 dużych buraków

przyprawy: 3 listki laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego

pieprz, sól, szczypta cukru

łyżka octu

ziemniaki

plaster słoniny lub boczku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Żeberka zalej zimną wodą, zagotuj, zbierz i usuń szumowiny.

Włóż włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe, popieprz.

Gdy warzywa będą miękkie, wyjmij je i dodaj obrane i pokrojone w kostkę buraki.

Zmniejsz ogień, gotuj, aż mięso i buraki będą miękkie.

Pod koniec dodaj ocet (dzięki temu zupa nie straci koloru), dopraw do smaku - polecamy dużo pieprzu.

Podawaj z ziemniakami i skwarkami.