Rozgrzewający barszcz czerwony na żeberkach: przepis na sycącą i niebanalną zupę

Rozgrzewający barszcz czerwony na żeberkach: przepis na sycącą i niebanalną zupę
Autor: Shutterstock Barszcz czerwony na żeberkach najlepiej smakuje z ziemniakami i skwarkami
łatwy
90 min
4

Barszcz czerwony z żeberkami to danie urzekające w swej prostocie - zupa z wkładką plus ziemniaki ze skwarkami. Idealna na ferie i podczas wypadów zimowych, gdy trzeba bez większego wysiłku ugotować wielki gar jedzenia dla grupy zziębniętych narciarzy. Sprawdź, jak zrobić barszcz na żeberkach - podajemy przepis krok po kroku. 

Polecamy również inne przepisy na barszcze: Czysty barszcz czerwonyPrzepis na barszcz czerwony z majerankiem oraz Barszcz czerwony z kulebiakiem.

SKŁADNIKI

  • 4 porcje żeberek (każda po dwie kostki)
  • pęczek włoszczyzny
  • 8 dużych buraków
  • przyprawy: 3 listki laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego
  • pieprz, sól, szczypta cukru
  • łyżka octu
  • ziemniaki
  • plaster słoniny lub boczku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żeberka zalej zimną wodą, zagotuj, zbierz i usuń szumowiny.
  • Włóż włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe, popieprz.
  • Gdy warzywa będą miękkie, wyjmij je i dodaj obrane i pokrojone w kostkę buraki.
  • Zmniejsz ogień, gotuj, aż mięso i buraki będą miękkie.
  • Pod koniec dodaj ocet (dzięki temu zupa nie straci koloru), dopraw do smaku - polecamy dużo pieprzu.
  • Podawaj z ziemniakami i skwarkami.