Tarta ze szparagami i pesto z czosnku niedźwiedziego. To proste danie, ale zauroczy każdego

Tarta ze szparagami i pesto z czosnku niedźwiedziego
Autor: Shutterstock Tarta ze szparagami i pesto z czosnku niedźwiedziego to pomysł na pyszny obiad z sezonowych składników.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Tarta ze szparagami podana z pesto z czosnku niedźwiedziego prezentuje się wyjątkowo apetycznie i przepysznie smakuje. Zielone szparagi, włoska ricotta oraz obłędny sos idealnie się ze sobą komponują, tworząc tę znakomitą sezonową potrawę. Oto łatwy i szybki przepis na tartę z zielonymi szparagami i obłędnym pesto z czosnku niedźwiedziego.

Jak zrobić tartę ze szparagami?

Płat ciasta francuskiego smaruje się serem ricotta, na którym układa się zielone szparagi. Boki należy założyć i posmarować roztrzepanym jajkiem. Tak przygotowaną tartę wstawia się do piekarnika i piecze w temperaturze 220 stopni C przez 20 minut. W tym czasie robi się pesto z czosnku niedźwiedziego, natki pietruszki, pestek słonecznika, startego parmezanu oraz oliwy z oliwek. Przed podaniem upieczoną tartę należy posmarować pesto i pokroić na porcje.

Przepis na tartę ze szparagami

  • To łatwy przepis na sezonowe danie ze szparagami w roli głównej. Robi się je w kilku prostych krokach.
  • Przygotowanie tarty nie zajmuje wiele czasu. Czas przygotowania tego obłędnego dania wynosi około pół godziny.
  • To potrawa sezonowa, kiedy w sklepach i na bazarkach można kupić młode pyszne szparagi i świeży czosnek niedźwiedzi. Pozostałe składniki potrzebne do upieczenia tarty są w sklepach przez cały rok.

Jak wzbogacić tartę ze szparagami?

Tarta ze szparagami jest daniem wegetariańskim. Mięsożercy mogą dodać do niej boczek lub długo dojrzewającą szynkę. Ser ricotta można zastąpić innym. Sprawdzi się kremowy serek z dodatkiem czosnku, chrzanu lub ziołowy. Wierzch tarty można delikatnie posypać startą mozzarellą lub cheddarem.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 200 g sera ricotta
  • 1 roztrzepane jajko
  • sól
  • pesto:
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 8 liści czosnku niedźwiedziego
  • 4 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 1 łyżka prażonych pestek słonecznika
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto francuskie wyjąć wcześniej z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej.
  • Szparagi umyć, osuszyć i ułamać zdrewniałe końcówki.
  • Ciasto francuskie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować serem ricotta, zostawiając po około 2 cm marginesu od brzegów. Ułożyć szparagi, zawinąć brzegi ciasta francuskiego i posmarować je roztrzepanym jajkiem.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piec około 20 minut.
  • Kiedy tarta się piecze, przygotować pesto. Posiekane liście czosnku niedźwiedziego i natkę pietruszki przełożyć do blendera. Wsypać parmezan i pestki słonecznika. Wlać oliwę z oliwek i zblendować. Doprawić solą i pieprzem.
  • Tartę wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut. Wierzch posmarować pesto, pokroić i na porcje i podawać.
Jak gotować szparagi? Najważniejszy czas gotowania
Anna Szulc-Górska
więcej