Rogaliki z ciasta francuskiego z budyniem. Szybki przepis na słodką przyjemność

rogaliki z ciasta francuskiego z budyniem
Autor: Shutterstock
łatwy
40 min
4

Dieta wegetariańska

Rozpływające się w ustach rogaliki z ciasta francuskiego to pomysł na szybki deser lub słodką przekąskę w ciągu dnia. Przepis jest bardzo łatwy, więc każdy może je upiec i cieszyć się ich wybornym smakiem. Zobaczcie, jak łatwo i szybko można upiec doskonałe rogaliki z budyniem waniliowym.

Jak zrobić rogaliki z ciasta francuskiego z budyniem?

Najpierw należy przygotować budyń. Robi się go z mleka, gotowego proszku i odrobiny cukru. Ciasto francuskie powinno mieć temperaturę pokojową. Zimne może popękać w czasie rozwijania. Płat francuskiego ciasta trzeba lekko rozwałkować i pokroić na trójkąty o długich ramionach. Od strony podstawy nakłada się łyżeczkę budyniu i zawija ku wierzchołkowi. Rogaliki układa się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smaruje żółtkiem i piecze 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Po upieczeniu wystarczy je tylko ostudzić.

Przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z budyniem

  • To łatwy przepis, który pokazuje, jak zrobić ciasto francuskie z budyniem.
  • Chrupiący deser robi się błyskawicznie. Uformowanie rogalików i pieczenie zajmują po około 20 minut. W sumie czas przygotowania wynosi 40 minut.
  • Na liście składników znajduje się tylko pięć łatwo dostępnych produktów.
  • Ciasto francuskie powinno mieć temperaturę pokojową.
  • Do wypełnienia rogalików sprawdzi się nie tylko budyń waniliowy. Doskonale smakują z budyniem o smaku śmietankowym, krówkowym i czekoladowym.
  • Budyń wzbogaci starta gorzka czekolada, wiórki kokosowe lub zmielony mak.
  • Przed pieczeniem rogaliki można posypać drobno posiekanymi orzechami, grubym cukrem lub kruszonką.
  • Gotowe rogaliki można oprószyć cukrem pudrem.

Kiedy podawać rogaliki z ciasta francuskiego z budyniem?

Rogaliki wypełnione kremowym budyniem pysznie smakują o każdej porze dnia i roku. To pomysł na pierwszy posiłek dla fanów słodkich śniadań. Wyśmienicie komponują się aromatyczną kawą i herbatą. Rogaliki sprawdzą się też jako przekąska w ciągu dnia, zastępując gotowe słodkie bułki i drożdżówki. To pomysł na deser, przekąskę na tłusty czwartek oraz słodki wypiek na imprezę i kinder party.

Jeśli zastanawiasz się, co jeszcze można zrobić z ciasta francuskiego, zobacz galerię z naszymi przepisami pod materiałem wideo

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondelka wlać 1 szklankę mleka i zagotować. Do pozostałego mleka wsypać budyń i cukier. Wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Mieszać i podgrzewać, aż budyń zgęstnieje. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Ciasto francuskie lekko rozwałkować i pokroić w trójkąty. Z szerszej strony nakładać po 1 łyżeczce budyniu i zawijać w stronę wierzchołka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym widelcem żółtkiem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 20 minut.
  • Wyjąć, odstawić do ostygnięcia i podawać na deser.
Kuchnia francuska: czym się wyróżnia? Co warto wiedzieć o kuchni francuskiej?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej