Placek jabłkowy w cieście francuskim - jak zrobić? Prosty przepis
2023-09-18
łatwy
40 min
4
Dieta wegetariańska
Trudno spotkać kogoś, kto nie lubi szarlotki lub innych wypieków z jabłkami. Dla smakoszy mamy przepis na placek z ciasta francuskiego z wkładem z jabłek, migdałów i rodzynek. Błyskawicznie go przygotujecie i równie szybko zjecie.
Dobrze mieć zawsze w lodówce gotowe ciasto francuskie, a w domowej spiżarni słoik (sprawdzonych smakowo lub własnej produkcji) jabłek prażonych i kilka świeżych owoców. Wtedy można w kilka minut przygotować niezwykle oryginalny placek z jabłkami.
SKŁADNIKI
- 1 litr musu jabłkowego
- 4-5 jabłek
- 1-2 opakowania ciasta francuskiego
- migdały w płatkach (garść)
- rodzynki (garść)
- cynamon
- roztrzepane białko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na papierze do pieczenia wykładamy ciastem francuskim formę, najlepiej okrągłą do tarty, z jak najwyżej podniesionymi brzegami. Połowę ciasta (lub drugą jego porcję) musimy zachować na później.
- Podpiekamy spód w temperaturze ok. 160 st. i nie przejmujemy się, gdy ciasto mocno wyrośnie. Gdy zacznie ciemnieć, wyjmujemy formę z piekarnika.
- Do jabłek wyjętych ze słoika ścieramy na grubej tarce (lub na szatkownicy) surowe jabłka. Nie muszą to być odmiany kwaśne, jak na szarlotkę, a wręcz odwrotnie – do słodkich jabłek bowiem nie trzeba już dodawać cukru, chyba że trochę cukru wanilinowego dla smaku. Jabłka szybko mieszamy, żeby te surowe nie ściemniały, dodajemy do nich garść migdałów w płatkach i garść rodzynek. Całość doprawiamy sporą ilością cynamonu.
- Jabłka wykładamy na podpieczony spód i wyrównujemy wierzch. Pozostałe ciasto francuskie tniemy na cienkie paski (świetnie się tu sprawdza radełko do faworków) i układamy z nich na jabłkach kratkę. Kratka nie może być zbyt rzadka, bo jabłka podczas pieczenia mogą się zbytnio wysuszyć. Przed ponownym wstawieniem do piekarnika wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Pieczemy w temperaturze podobnej jak wcześniej, aż ciasto uzyska złocisty kolor, co trwa zazwyczaj około 20 minut. Dodane do jabłek migdały z rodzynkami i cynamonem nadają temu plackowi niezwykły smak, a ciasto francuskie ułożone w kratkę czyni je bardzo efektownym.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?