To ciasto zrobisz w 15 minut. Wystarczą tylko 3 składniki

ciasto z 3 składników
Autor: Shutterstock Wyborne ciasto z 3 składników jest gotowe w 15 minut.
łatwy
15 min
10

Dieta wegetariańska

Czy można zrobić pyszne ciasto z 3 składników w 15 minut? Oczywiście, że można. Potrzebny jest jedynie prosty i sprawdzony przepis. To szybkie ciasto smakuje zawsze i każdemu, a jego dodatkową zaletą jest to, że zawsze się udaje. Oto prosty przepis na obłędne ciasto z 3 składników w 15 minut. Nie wierzycie? Przekonajcie się sami i sprawdźcie ten przepis.

Ciasto z 3 składników

Na liście składników, które wykorzystuje się do upieczenia tego znakomitego ciasta, znajdują się tylko trzy produkty. Są niedrogie i dostępne bez względu na porę roku. Oferują je mniejsze i większe sklepy spożywcze. Nie jest potrzebna mąka pszenna, ani cukier, ani jajka. Co więc jest potrzebne, aby zrobić to błyskawiczne ciasto?

Jak zrobić ciasto z 3 składników?

Przepis na ciasto z trzech prostych składników jest banalnie prosty. Przekrojone na trzy równe części ciasto francuskie piecze się w piekarniku. Po ostudzeniu każdy kawałek należy podzielić na dwie części. Ciasto francuskie z łatwością można rozdzielić na cieńsze blaty. Płatki ciasta, które odejdą same, kruszy się i przekłada do miseczki. Posłużą do udekorowania ciasta. Każdy płat przekłada się aksamitnym kremem z masy krówkowej zmiksowanej ze śmietankowym serkiem. Ostatnią warstwą powinien być krem. Wierzch ciasta obsypuje się okruszkami. Sprawdzą się też prażone płatki migdałowe, starta gorzka czekolada czy wiórki kokosowe. Tak przygotowane ciasto wstawia się do lodówki. Najlepiej smakuje po schłodzeniu.

Z czym podawać ciasto z 3 składników?

Przepis na to wyborne ciasto z trzech składników nie jest trudny, więc warto go zapisać. Dzięki temu, że na jego przygotowanie wystarczy kwadrans, można je zrobić nawet w ostatniej chwili. To smaczna propozycja na znakomity deser po rodzinnym obiedzie. Świetnie smakuje jako słodka przekąska, która zastąpi gotowe słodycze ze sklepu. Ciasto z trzech składników doskonale łączy się z kawą i herbatą. Porcje deseru można dodatkowo wzbogacić kulką domowych lodów lub bitą śmietaną. Sprawdzą się też świeże sezonowe owoce i listki mięty.

SKŁADNIKI

  • 500 g gotowego ciasta francuskiego
  • 300 g masy krówkowej
  • 200 g serka śmietankowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto francuskie wyjąc z lodówki i odstawić, aby się ogrzało. Następnie przekroić na trzy równe prostokątne części.
  • Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 20 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Odchodzące z ciasta kawałki usunąć, pokruszyć i przełożyć do miseczki. Każdy upieczony kawałek ciasta francuskiego rozdzielić na dwie części.
  • Masę krówkową zmiksować z serkiem śmietankowym na jednolity krem.
  • Na kawałek ciasta francuskiego wyłożyć 1/6 kremu i przykryć drugą częścią. Nałożyć krem i przykryć kolejnym kawałkiem ciasta. Układać do wyczerpania składników, z czego ostatnią warstwą powinien być krem. Wierzch obsypać pokruszonym ciastem. Wstawić do lodówki.
  • Podawać na deser po schłodzeniu.
Kuchnia francuska: czym się wyróżnia? Co warto wiedzieć o kuchni francuskiej?
Anna Szulc-Górska
więcej