Ciasto na Trzech Króli. Tradycyjne francuskie galette des rois przygotujesz w 20 minut
2024-01-04
łatwy
20 min
6
Ciasto na dzień Trzech Króli powinno być smaczne i proste. Na 6 stycznia warto postawić na tradycyjny francuski wypiek świąteczny. Dwie warstwy francuskiego ciasta listkowego skrywają przepyszny migdałowy krem. W kremie ukryta jest miniaturowa figurka porcelanowa lub po prostu migdał. Kto trafi na niespodziankę, ten zostaje królem wieczoru. Także ty możesz wziąć udział w pysznej zabawie, wystarczy upiec domową wersję cukierniczego placka. Do dzieła!
SKŁADNIKI
- 2 paczki po 230 g gotowego ciasta francuskiego, mrożonego lub schłodzonego
- 120 g masła miękkiego
- 100 g cukru
- 2 jajka M
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub pomarańczowego lub migdałowego
- 150 g mielonych migdałów
- 1 szczypta soli
- 1 cały migdał
- 1 żółtko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki wyjmij wcześniej z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Wystarczy zrobić to około 20 minut przed przystąpieniem do pracy.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Miękkie masło i cukier utrzyj w misce do uzyskania puszystej jednolitej masy. Dodaj 2 całe jajka, szczyptę soli i wymieszaj trzepaczką.
- Opcjonalnie: możesz dodać 2 łyżeczki ekstraktu z kwiatu pomarańczy, ekstraktu z gorzkich migdałów lub wanilii, aby nadać smak kremowemu nadzieniu.
- Dodaj zmielone migdały i mieszaj, aż uzyskasz gładką konsystencję.
- Rozwiń pierwsze ciasto. Arkusz ciasta posmaruj kremem migdałowym, pozostawiając 3 cm wolne brzegi.
- Ukryj swój migdał w kremie. Uważaj, nie wkładaj niczego, co mogłoby się stopić podczas pieczenia!
- Zwilż brzegi ciasta niewielką ilością wody. Woda pozwoli przykleić drugi placek, aby nadzienie nie wypłynęło bokami.
- Ułóż drugie ciasto na wierzchu: brzeg do brzegu, pozbywając się powietrza. Delikatnie ściśnij brzegi, aby oba ciasta dobrze się ze sobą skleiły.
- Użyj naczynia lub dużego okrągłego talerza, aby wyrównać krawędzie placka, przecinając ciasto dookoła, aby uzyskać ładne równe koło. Ale jeśli nie chcesz, możesz pozostawić tak, jak jest.
- Brzegi ciasta dociśnij za pomocą widelca, wykonując łatwy wzór, aby nadać ciastu ładny wygląd. Za pomocą pędzla posmaruj powierzchnię placka rozmąconym żółtkiem.
- Używając końcówki noża, ostrożnie narysuj wzory, delikatnie nacinając powierzchnię ciasta. Uważaj, aby nie naciskać zbyt mocno, aby nie podziurawić placka !
- Nie zapomnij nakłuć naleśnika, robiąc małe dziurki w kilku miejscach, aby ciasto mogło oddychać podczas pieczenia, a nadmiar pary miał ujście.
- Piecz przez 30 minut w temperaturze 180°C. Gdy zarumieni się na złoty kolor, wyjmij galette z piekarnika. Ostudź przed degustacją.
- Opcjonalnie: po wyjęciu z piekarnika możesz nadać ciastu połysk, smarując go syropem cukrowym wymieszanym z niewielką ilością wody (1 łyżka syropu na 1 łyżeczkę wody).
- Ciasto pokrój i podaj do czarnej kawy. Gotowe!
Beszamel - Jak zrobić ciasto ptysiowe?
Zobacz naszą galerię na dania z gotowego ciasta francuskiego