Ciastka francuskie z serem i owocami. Efektowna słodka przekąska na każdą okazję

ciastka francuskie z serem i owocami
Autor: Shutterstock Ciastka francuskie z serem i owocami to pyszny deser gotowy w 20 minut.
łatwy
20 min
6

Dieta wegetariańska

Te pyszna ciastka mogą zawrócić w głowie. Smakują wybornie i zachwycą każdego, kto ich spróbuje. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a wrażenia wizualne i smakowe są niezapomniane. Oto łatwy i szybki przepis na pyszne ciastka francuskie z serem i owocami.

Co na słodko można zrobić z ciasta francuskiego?

Odpowiedź na to pytanie jest prosta. Najlepszym przepisem na ciasto francuskie są pyszne ciastka. Z dodatkiem pasty twarogowej i owoców prezentują się efektownie. Świetnie smakują i umilą niejedno spotkanie z rodziną i przyjaciółmi.

Jak zrobić ciastka francuskie z serem i owocami?

To łatwy przepis na pyszne i zachwycające ciastka. Najpierw należy zrobić serek. Do twarogu dodaje się żółtka, jogurt grecki i cukier puder. Składniki należy zmiksować, a powstałą pastą twarogową posmarować pokrojone na mniejsze kawałki ciasto francuskie. Na wierzchu układa się owoce. Tak przygotowane ciasto francuskie ląduje na blasze. Ciastka piecze się w temperaturze 210 stopni C przez 15 minut. Po lekkim ostygnięciu można oprószyć je cukrem pudrem lub skropić polewą czekoladową.

Przepis na ciastka francuskie z serem i owocami

  • To łatwy przepis na pyszny deser z sezonowymi owcami, który zadowoli nawet najwybredniejsze podniebienia.
  • Ciasta francuskie robi się w ciągu kilku minut, a piecze tylko kwadrans. To szybki przepis na oryginalny deser.
  • Lista składników to produkty, które łatwo kupić przez cały rok. Mrożone ciasto francuskie zawsze warto mieć w domu.
  • Ciasto francuskie powinno mieć temperaturę pokojową. Dzięki temu łatwo będzie się kroić, a podczas rozwijania nie połamie się.
  • Do ciastek można wykorzystać różne owoce sezonowe. Sprawdzą się borówki, maliny, truskawki, porzeczki czy brzoskwinie. Na jesieni i w zimie można wykorzystać jabłka lub gruszki doprawione przyprawami korzennymi.

SKŁADNIKI

  • 300 g ciasta francuskiego
  • 250 g zmielonego chudego sera białego
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru

  • owoce:
  • truskawki, maliny, borówki, porzeczki

  • Dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Twaróg przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Dodać 1 żółtko, jogurt grecki i cukier puder. Zblendować na gładko.
  • Ciasto francuskie rozłożyć na desce i pokroić na 12 równych kwadratów. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na środku każdego kawałka ciasta francuskiego nałożyć 1 łyżeczkę sera i rozsmarować, zostawiając około 1 cm marginesu od brzegów. Na wierzchu ułożyć owoce. Brzegi posmarować roztrzepanym żółtkiem.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C i piec około 15 minut. Wyjąć i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  • Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Kuchnia francuska: czym się wyróżnia? Co warto wiedzieć o kuchni francuskiej?
Anna Szulc-Górska
więcej