Kremówki papieskie - jak zrobić? Sprawdzony przepis!

Marta Balko
Kremówki papieskie - jak zrobić? Sprawdzony przepis!
Autor: Shutterstock Poznaj nasz przepis na kremówki papieskie krok po kroku
średni
80 min
4

Nasz święty Jan Paweł II bardzo lubił słodycze. Jeszcze w Wadowicach, po lekcjach w gimnazjum, chodził z kolegami do cukierni i potrafił zjeść nawet 10 ciastek. Podajemy przepis na ulubione kremówki papieskie.

SKŁADNIKI

  • 30 dag mąki krupczatki
  • 25 dag masła
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżka octu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 1 litr mleka
  • cukier waniliowy
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę i masło posiekać na stolnicy, dodać wodę i ocet, dokładnie wymieszać i szybko wyrobić.
  • Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować, piec w osobnych foremkach przez 30 minut w temperaturze 170ºC.
  • Przygotować masę budyniową. Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiać przez sitko. 3 żółtka utrzeć z 5 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Następnie dodać 3/4 szklanki mleka. Dokładnie wymieszać, na koniec dodać mąki, ponownie dokładnie wymieszać.
  • Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlewać powoli, cały czas mieszając, żółtka z mąką, cukrem i mlekiem.
  • Podgotować, następnie zdjąć z ognia. 2 żółtka wymieszać z odrobiną mleka. Dodać do ugotowanego budyniu.
  • Białka z 2 jaj ubić na sztywno ze szczyptą soli i łyżką cukru, dodać do lekko ostudzonej masy budyniowej. Odstawić na 15 minut.
  • Jeden kawałek upieczonego ciasta zostawić w brytfance, wyłożyć masę, rozsmarować, przykryć drugim kawałkiem ciasta, delikatnie docisnąć.
  • Kremówki oprószyć cukrem pudrem, pokroić na kwadraty.
Papieskie kremówki. "Będzie dobrze" Adama Federa, odc. 88
Marta Balko