Łatwy przepis na ozdobne zajączki z ciasta drożdżowego

2021-03-31
Łatwy przepis na ozdobne zajączki z ciasta
Autor: Archiwum Drożdżowe zajączki będą ozdobą świątecznego stołu
średni
90 min
4

Drożdżowe ciasto jest bardzo łatwe w przyrządzeniu, zdrowe i niskokaloryczne. Zobacz jak upiec drożdżaka, który nie będzie suchy i nudny. Polecamy ozdobne zajączki drożdżowe.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 250 ml mleka
  • 80 g masła
  • 600 g mąki
  • 100 g cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 jajka
  •  
  • Do smarowania:
  • 1 jajko
  • 6 łyżek wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko lekko podgrzej. Roztop i przestudź masło. Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier, sól i dokładnie wymieszaj. Do suchych składników dodaj jajka i ciepłe mleko. Całość zagnieć. Pod koniec stopniowo dodawaj roztopione masło i zagniataj do uzyskania gładkiego sprężystego ciasta.
  • Ciasto umieść w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (aż podwoi objętość).
  • Po wyrośnięciu ciasto krótko zagnieć i podziel na części: 12 większych kulek (na tułów), 12 mniejszych kulek (na głowę) i jeden kawałek, z którego formujemy wałek i będziemy z niego odcinać kawałki ciasta na uszy. W czasie formowania pojedynczych kulek przykryj pozostałe części ciasta, aby nie obsychały.
  • Każdą większą kulkę połącz z mniejszą smarując na łączeniu roztrzepanym jajkiem i układaj na blasze. Z wałka ciasta odcinaj bardzo wąskie paski, układaj je na głowie zająca na płasko (do góry stroną z której było cięcie. Dzięki temu uzyskasz charakterystyczny kształt ucha).
  • Patyczkiem dociśnij końcówki uszu na głowie zająca, tak aby się z nią zlepiły. Po wykonaniu wszystkich zajączków przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 min. Przed pieczeniem posmaruj zajączki roztrzepanym jajkiem z wodą. Wstaw do nagrzanego piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 180°C na 25 minut.