Terrina, czyli pasztet rybny - sprawdzony przepis
2021-03-29
średni
70 min
4
Terrina, czyli pasztet rybny, to prawdziwa skarbnica zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Sprawdź, jak zrobić to danie. Podajemy dobry przepis na pasztet rybny.
Polecamy również inne przepisy na pasztety rybne: Francuski dwukolorowy pasztet z ryby oraz Pasztet z Miętusa z sosem pomidorowym
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet z suszonymi pomidorami, Pasztet z suszonymi śliwkami oraz Pasztet strasburski z wątróbek gęsich
SKŁADNIKI
- 1 kg filetów z łososia lub morszczuka
- cebula
- łyżka oleju
- kajzerka
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- jajko
- 1 i 1/2 szklanki śmietany 30%
- łyżeczka masła
- starta gałka muszkatołowa
- sól
- biały pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Filety umyć, jeden posolić i odłożyć do lodówki, resztę pokroić, razem z bułką i cebulą zemleć.
- Natkę posiekać (2 gałązki odłożyć). Do masy rybnej wbić jajko, dodać łyżeczkę soli, po szczypcie pieprzu i gałki muszkatołowej.
- Wlać śmietanę, wsypać natkę i zmiksować na jednolitą masę.
- Podłużną foremkę posmarować cienko masłem, wyłożyć folią aluminiową. Nałożyć połowę masy rybnej, filet w całości, przykryć resztą zmiksowanych filetów.
- Wierzch wyrównać, wcisnąć kilka listków natki. Formę z rybą wstawić do drugiej, napełnionej wodą do 3/4 wysokości.
- Piec 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st.C.