Ser pleśniowy w boczku z morelą moczoną w brandy - SUPER PRZEKĄSKA!
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Brakuje ci pomysłu na przygotowanie przekąski? Oto jest! Łatwy i szybki sposób aby wykonać coś oryginalnego, a jednocześnie zachwycającego smakiem, zapiekany ser pleśniowy w boczku z morelą moczoną w brandy.
Ryż curry z morelami i dodatkiem miodu
Filet z kurczaka z morelami
Skrzydełka kurczaka z sosem morelowym
Zamiast boczku możesz użyć bekonu lub poprzerastanego baleronu.
SKŁADNIKI
- 150 ml brandy winiaku lub koniaku
- 200 g moreli suszonych
- 250 g boczku parzonego lub bekonu w plastrach
- 2 op. sera pleśniowego typu Camembert
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Morele opłukać, osuszyć (odpestkować jeśli mają pestki) wsypać do płaskiej miseczki, zalać alkoholem, jeśli nie są całkowicie zanurzone w płynie, uzupełnić resztę płynu wodą. Moczyć aż napęcznieją.
- Ser pleśniowy pokroić w cienkie plastry (tyle plastrów ile sztuk moreli).
- Odcedzić morele, położyć w poprzek na plastrze sera i owinąć każdą morelę najpierw serem a potem plastrem boczku i przyszpilić wykałaczką.
- Piec w piekarniku na papierze do pieczenia w temperaturze ok. 170 st. C do czasu aż się boczek się zarumieni.