Pasta śledziowa po wiejsku serwowana w ziemniakach: przepis

2021-03-29
Contimax S.A.
Pasta śledziowa po wiejsku
Autor: Shutterstock Pastę śledziową z serkiem wiejskim można podawać w gotowanych ziemniakach
łatwy
5 min
4

Pasta śledziowa po wiejsku to świetna mini przystawka. Słoność śledzia w tym daniu doskonale przełamuje słodkawy smak ziemniaka. Przygotowanie samej pasty zajmuje kilka minut, zwłaszcza jeśli użyjesz filetów śledziowych z marynowaną cebulą, którą możesz dodać do pasty. 

Pastę możesz również zaserwować na listkach cykorii lub połówkach ugotowanych na twardo jajek. Samo żółtko możesz wtedy dodać do pasty przed jej zmiksowaniem. Jej smak będzie  delikatniejszy, a ona sama nabierze przyjemnego żółtawego koloru.

Polecamy również przepisy na śledzie z dodatkiem ziół:

Śledzie w ziołach 

Śledzie z cytryną i z ziołami

Śledzie z jabłkiem i cebulą w śmietanie

SKŁADNIKI

  • 2 marynowane płaty śledziowe
  • 1 opakowanie serka wiejskiego ziarnistego
  • parę kawałków cebuli z marynaty
  • 2-4 ugotowane ziemniaki
  • zmielony kolorowy pieprz
  • zielona pietruszka do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Serek wiejski przełóż do miseczki, dodaj 2 filety śledziowe oraz kilka kawałków cebuli z ich marynaty. Składniki zmiksuj w blenderze aż do uzyskania konsystencji gęstej pasty.
  • Ugotowane ziemniaki przekrój na pół, na każdą połówkę nałóż łyżką pasty. 
  • Gotowe ziemniaki posyp świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i udekoruj listkami pietruszki.
Contimax S.A.