Jak zrobić bliny? Przepis na hit kuchni rosyjskiej

2021-11-08
Bliny z kawiorem i śmietaną [przepis Magdy Gessler}
Autor: Shutterstock Bliny z czarnym kawiorem
średni
30 min
4

Bliny można jadać na słodko lub na słono, z cukrem pudrem lub łososiem czy w bardzo wykwintnej wersji - kawiorem. Sprawdź, jak zrobić bliny! Są one chętnie przyrządzane w Rosji i na Ukrainie, a w kuchni międzynarodowej uznawane za wytworną zakąskę.

Z czym podaje się bliny?

Bliny można podawać na wiele sposobów. Dobrze smakują z cukrem pudrem, cukrem i śmietaną lub konfiturami. Najbardziej tradycyjne są bliny ze śmietaną i łososiem lub kawiorem. Można je także podawać ze śledziami i innymi rybami.

SKŁADNIKI

  • 20 dkg mąki gryczanej
  • 20 dkg mąki pszennej
  • 0,5 litra mleka
  • 3 jajka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 30 g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki masła
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowanie blinów należy rozpocząć 3 godziny przed planowanym ich podawaniem. Zaczynamy od rozczynienia drożdży. Należy je utrzeć z połową łyżeczki cukru, dodać 1/4 litra ciepłego mleka i 10 dkg pszennej mąki.
  • Rozczyn ucieramy, aż nie będzie w nim grudek, następnie zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu, do czasu aż objętość zwiększy się o połowę. Potrwa to ok. pół godziny.
  • Po tym czasie na patelni topimy masło i dodajemy je do ciasta wraz z utartymi żółtkami, solą i cukrem.
  • Rozrabiając ciasto, powoli dodajemy też pozostałe 10 dkg mąki pszennej, mąkę gryczaną i 1/4 litra ciepłego mleka.
  • Ciasto dokładnie rozrabiamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 2 godziny.
  • Do wyrośniętego ciasta dodajemy powoli ubitą, sztywną pianę z białek.
  • Masa na pewno trochę opadnie, dlatego należy ją jeszcze na chwilę przykryć i odstawić.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cienkie placki.
Jak mąka do czego?