Jajka faszerowane z szynką parmeńską
2022-04-12
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Jajka faszerowana te klasyka polskich przekąsek - zwłaszcza na Wielkanoc. Proponujemy urozmaiconą wersję tradycyjnego dania, jaką są jajka faszerowane z szynką parmeńską!
SKŁADNIKI
- 8 jajek
- 8 plasterków szynki parmeńskiej
- 8 łyżeczek majonezu
- 4 łyżeczki musztardy
- rzeżucha
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gotujemy jajka na twardo, nadtłukujemy skorupki i zalewamy jaja zimną wodą, a następnie odstawiamy na minutę. Obieramy jajka.
- Każdemu z jaj odcinamy czubek, tak by można było je postawić, oraz drugi koniec, na tyle, by ukazało się żółtko. Wybieramy ze środka jajek tyle żółtka, ile się da (bez rozrywania ich).
- Odcięte końcówki jaj oraz wybrane żółtko ugniatamy w misce przy pomocy widelca, dodajemy do nich garść rzeżuchy, a następnie doprawiamy wszystko solą i pieprzem.
- Mieszamy musztardę z majonezem. Połowę powstałego dipu dodajemy do naszej jajeczanej masy, drugą połowę zostawiamy na później.
- Faszerujemy jajka (w miejscach po żółtku) masą. Plastry szynki parmeńskiej składamy na pół, a następnie owijamy nimi ściśle jaja.
- Tak zwinięte ruloniki stawiamy na talerzu, dekorujemy odrobiną dipu majonezowo-musztardowego i rzeżuchą.
Jak prawidłowo ugotować jajka na twardo? Beszamel.pl podpowiada