Brokuły

Brokuły funkcjonują też pod mniej znaną nazwą - kapusta szparagowa. Dzięki charakterystycznej, drzewiastej strukturze i intensywnej zieleni nie tylko dosmaczają, lecz także ubarwiają dania. Można je gotować i zapiekać. Brokuły mają przy tym wiele wartości odżywczych, regulują ciśnienie i chronią przed wrzodami żołądka.

Brokuły

Pilaw z brokułami i dorszem z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Pilaw z brokułami i dorszem z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE to rewelacyjny sposób na podanie ryby. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 250 kcal.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Zupa brokułowo-jarmużowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Zupa brokułowo-jarmużowa dostarcza wielu cennych składników odżywczych, witamin i związków mineralnych. Przepis na nią przygotowała Poradnia Dietetyczna Dietosfera. Porcja dostarcza nam 200 kcal.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Sałatka z zielonych warzyw

Sałatka z zielonych warzyw: brokułów, ogórków i awokado z kwaśną limonką to niezwykle wyrazista sałatka. Idealna sałatka do dań z grilla lub pieczonego mięsa. Wybornie smakuje podana ze świeżymi pieczywem lub grzankami. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ryż z białą kiełbasą i zielonymi warzywami

Ryż z białą kiełbasą i zielonymi warzywami to szybki i łatwy sposób na obiad z orientalną nutką. Smaczne danie jednogarnkowe przypadnie z pewnością do gustu całej rodzinie.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Pęczotto z kurczakiem i brokułami

Pęczotto z kurczakiem i brokułami to pyszne danie ze zdrowej kaszy, mięsa i warzyw. Właściwie to rodzaj sałatki na gorąco. Pożywne i świeże w smaku dania na rodzinny posiłek.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kalafior zapiekany z brokułem i boczkiem

Kalafior zapiekany z brokułem i boczkiem to pyszne danie lub dodatek do pieczonego mięsa. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Szybka surówka z brokułów i jabłek

Szybka surówka z brokułów i jabłek to świetny pomysł na urozmaicenie naszego codziennego menu. Nie trzeba nikogo przekonywać, że warto jeść zielone warzywa. Brokuły, jak wszystkie kapustne, można jeść na surowo, może za wyjątkiem grubych łodyg, które wymagają obgotowania. Ale te warto zachować i blanszowane zamrozić na zupę.  Surówkę można przygotować w malakserze. Wtedy najpierw trzeba zmiksować sos z koperkiem za pomocą noża, potem wymienić nóż na tarcze do tarcia i zetrzeć pozostałe składniki. I gotowe!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka z kalafiorów i brokułów w czosnkowym sosie: przepis idealny na lato

Sałatka z kalafiorów i brokułów w czosnkowym sosie to przepis idealny na lato. Zarówno kalafiora, jak i brokuła można jeść na surowo lub krótko blanszować, aby był łatwiejszy w przyswojeniu. Ta kolorowa i pełna smaku sałatka zachwyci was swoją świeżością i soczystością. Chrupiąca sałatka dla całej rodziny z kalafiora, brokuła i świeżych warzyw w dowolnych proporcjach. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?

Brokuły są bardzo zdrowe - ich spożywanie jest niezwykle korzystne dla zdrowia. Mają właściwości przeciwnowotworowe, poprawiają wzrok, korzystnie wpływają na stan przewodu pokarmowego, mają działanie przeciwzapalne. Warzywa te pomagają w leczeniu anemii, dostarczają witamin i są po prostu smaczne. Co jeszcze warto o nich wiedzieć?

Makaron z łososiem wędzonym i brokułami

Makron spaghetti w połączeniu z wędzonym łososiem i brokułami staje się smacznym i szybkim daniem dla całej rodziny.  Prosty przepis i świeże składniki to gwarancja sukcesu za każdym razem. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Strona 1 z 9