Chrupiąca sałatka z brokułów. Zdrowa przekąska z dodatkiem żurawiny
      2022-11-08
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          25 min
      
      
        
          4
      
    Dieta bezglutenowa
Szybka sałatka, która nie daje się nie lubić. Zdrowe brokuły, chrupiące pestki słonecznika, słodko-ostre szalotki z dodatkiem słodko-kwaśnej żurawiny i odświeżającego selera. Do tego lekki sos jogurtowo majonezowy i nieco żółtego sera. Świetna jako samodzielna przekąska lub dodatek do dania głównego.
SKŁADNIKI
- 1 duży brokuł
 - 1-2 szalotki, drobno posiekane
 - 1-2 łodygi selera naciowego
 - 2-3 łyżki ziaren słonecznika
 - 2 łyżki suszonej żurawiny
 - 200 g tartego sera żółtego
 - 3 łyżki jogurtu greckiego
 - 3 łyżki majonezu
 - 1 łyżka cukru
 - 2 łyżki octu jabłkowego
 - sól i pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brokuł umyć, gotować przez 5 minut we wrzątku. Odcedzić, wystudzić, podzielić na różyczki na jeden kęs.
 - Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Przestudzić i wymieszać z żurawiną i posiekaną szalotką.
 - Selera umyć i pokroić w słupki lub plasterki. Dodać do sałatki wraz z brokułami i tartym serem. Wymieszać.
 - Jogurt, majonez i ocet wymieszać dodać cukier i mieszać aż się rozpuści. Przyprawić sos do smaku. Polać sałatkę.
 
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?