Chrupiąca sałatka z brokułów. Zdrowa przekąska z dodatkiem żurawiny
2022-11-08

łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Szybka sałatka, która nie daje się nie lubić. Zdrowe brokuły, chrupiące pestki słonecznika, słodko-ostre szalotki z dodatkiem słodko-kwaśnej żurawiny i odświeżającego selera. Do tego lekki sos jogurtowo majonezowy i nieco żółtego sera. Świetna jako samodzielna przekąska lub dodatek do dania głównego.
SKŁADNIKI
- 1 duży brokuł
- 1-2 szalotki, drobno posiekane
- 1-2 łodygi selera naciowego
- 2-3 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 200 g tartego sera żółtego
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki octu jabłkowego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brokuł umyć, gotować przez 5 minut we wrzątku. Odcedzić, wystudzić, podzielić na różyczki na jeden kęs.
- Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Przestudzić i wymieszać z żurawiną i posiekaną szalotką.
- Selera umyć i pokroić w słupki lub plasterki. Dodać do sałatki wraz z brokułami i tartym serem. Wymieszać.
- Jogurt, majonez i ocet wymieszać dodać cukier i mieszać aż się rozpuści. Przyprawić sos do smaku. Polać sałatkę.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?