Chrupiąca sałatka z brokułów. Zdrowa przekąska z dodatkiem żurawiny

Chrupka sałatka z brokułów
Autor: Shutteratock Chrupka sałatka z brokułów świetnie pasje do smażonych filetów rybnych.
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Szybka sałatka, która nie daje się nie lubić. Zdrowe brokuły, chrupiące pestki słonecznika, słodko-ostre szalotki z dodatkiem słodko-kwaśnej żurawiny i odświeżającego selera. Do tego lekki sos jogurtowo majonezowy i nieco żółtego sera. Świetna jako samodzielna przekąska lub dodatek do dania głównego. 

SKŁADNIKI

  • 1 duży brokuł
  • 1-2 szalotki, drobno posiekane
  • 1-2 łodygi selera naciowego
  • 2-3 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 200 g tartego sera żółtego
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brokuł umyć, gotować przez 5 minut we wrzątku. Odcedzić, wystudzić, podzielić na różyczki na jeden kęs.
  • Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Przestudzić i wymieszać z żurawiną i posiekaną szalotką.
  • Selera umyć i pokroić w słupki lub plasterki. Dodać do sałatki wraz z brokułami i tartym serem. Wymieszać.
  • Jogurt, majonez i ocet wymieszać dodać cukier i mieszać aż się rozpuści. Przyprawić sos do smaku. Polać sałatkę.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej