Lasagne wegetariańska z brokułami. Ten sos sprawi, że kubki smakowe eksplodują
Dieta wegetariańska
Pyszna i aromatyczna wegetariańska lasagne to prosty przepis na obiad bez mięsa. Danie jest sycące i składa się z produktów, które można kupić bez względu na porę roku. Zobaczcie, jak zrobić to włoskie danie w wege odsłonie bez mięsa. Oto łatwy przepis na lasagne wegetariańską z brokułami. Z tym sosem wyjdzie nieziemska.
Jak zrobić lasagne z brokułami?
Wegetariańska lasagne z brokułowym farszem nie jest trudna do samodzielnego przygotowania. Postępując według tego sprawdzonego przepisu, pyszny włoski klasyk w wegetariańskiej odsłonie uda się już za pierwszym razem. Zrobienie lasagne z brokułami można podzielić na kilka łatwych kroków:
- 1. krok – ugotowanie makaronu lasagne
- 2. krok – przygotowanie farszu brokułowego
- 3. krok – przygotowanie sosu beszamelowego
- 4. krok – ułożenie lasagne w formie do zapiekania
- 5. krok – upieczenie lasagne
Kiedy podawać lasagne z brokułami?
Przepis na to pyszne danie z makaronem i brokułami oraz sosem beszamelowym warto zapisać. Ta klasyczna włoska potrawa w wegetariańskiej wersji będzie smakować każdemu. To pyszny pomysł na sycący obiad bez mięsa. Lasagne z brokułami i sosem beszamelowym sprawdzi się też na kolację lub jako przekąska na imprezie. Danie super smakuje nie tylko na ciepło, ale i po ostygnięciu.
SKŁADNIKI
- 16 płatów makaronu lasagne
- 4 szklanki mleka 3,2%
- 1 i 1/2 szklanki startej mozzarelli
- 1 brokuł
- 50 g masła
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka oregano
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.
- Brokuł pokroić w małe różyczki. Gotować w osolonym wrzątku około 5 minut. Odcedzić i odstawić.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej posiekany ząbek czosnku. Dodać brokuły, wymieszać i smażyć kilka minut. Patelnię zestawić z ognia. Brokuły przełożyć do miski.
- W rondelku roztopić masło. Wsypać mąkę i energicznie wymieszać, aby nie powstały grudki. Podgrzewać na średnim ogniu i powoli wlać mleko. Doprawić solą, pieprzem, oregano i gałką muszkatołową. Powoli wlać mleko i podgrzewać, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
- Do brokułów wlać 3/4 sosu i zmiksować na gładko.
- Formę do zapiekania skropić oliwą z oliwek. Ułożyć 4 płaty makaronu i wlać około 1/3 farszu brokułowego. Posypać mozzarellą i przykryć 4 płatami makaronu. Układać warstwy do wykorzystania składników. Wierzch polać pozostałym sosem beszamelowym i posypać mozzarellą.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec około 30 minut.
- Wyjąć, odstawić na kilka minut i podawać. Świetnie smakuje również na zimno.