Lasagne wegetariańska z brokułami. Ten sos sprawi, że kubki smakowe eksplodują

lasagne z brokułami
Autor: Shutterstock Lasagne wegetariańska z brokułami z sosem beszamelowym zachwyca się od pierwszego kęsa.
łatwy
45 min
4

Dieta wegetariańska

Pyszna i aromatyczna wegetariańska lasagne to prosty przepis na obiad bez mięsa. Danie jest sycące i składa się z produktów, które można kupić bez względu na porę roku. Zobaczcie, jak zrobić to włoskie danie w wege odsłonie bez mięsa. Oto łatwy przepis na lasagne wegetariańską z brokułami. Z tym sosem wyjdzie nieziemska.

Jak zrobić lasagne z brokułami?

Wegetariańska lasagne z brokułowym farszem nie jest trudna do samodzielnego przygotowania. Postępując według tego sprawdzonego przepisu, pyszny włoski klasyk w wegetariańskiej odsłonie uda się już za pierwszym razem. Zrobienie lasagne z brokułami można podzielić na kilka łatwych kroków:

  • 1. krok – ugotowanie makaronu lasagne
  • 2. krok – przygotowanie farszu brokułowego
  • 3. krok – przygotowanie sosu beszamelowego
  • 4. krok – ułożenie lasagne w formie do zapiekania
  • 5. krok – upieczenie lasagne

Kiedy podawać lasagne z brokułami?

Przepis na to pyszne danie z makaronem i brokułami oraz sosem beszamelowym warto zapisać. Ta klasyczna włoska potrawa w wegetariańskiej wersji będzie smakować każdemu. To pyszny pomysł na sycący obiad bez mięsa. Lasagne z brokułami i sosem beszamelowym sprawdzi się też na kolację lub jako przekąska na imprezie. Danie super smakuje nie tylko na ciepło, ale i po ostygnięciu.

SKŁADNIKI

  • 16 płatów makaronu lasagne
  • 4 szklanki mleka 3,2%
  • 1 i 1/2 szklanki startej mozzarelli
  • 1 brokuł
  • 50 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oregano
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.
  • Brokuł pokroić w małe różyczki. Gotować w osolonym wrzątku około 5 minut. Odcedzić i odstawić.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej posiekany ząbek czosnku. Dodać brokuły, wymieszać i smażyć kilka minut. Patelnię zestawić z ognia. Brokuły przełożyć do miski.
  • W rondelku roztopić masło. Wsypać mąkę i energicznie wymieszać, aby nie powstały grudki. Podgrzewać na średnim ogniu i powoli wlać mleko. Doprawić solą, pieprzem, oregano i gałką muszkatołową. Powoli wlać mleko i podgrzewać, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
  • Do brokułów wlać 3/4 sosu i zmiksować na gładko.
  • Formę do zapiekania skropić oliwą z oliwek. Ułożyć 4 płaty makaronu i wlać około 1/3 farszu brokułowego. Posypać mozzarellą i przykryć 4 płatami makaronu. Układać warstwy do wykorzystania składników. Wierzch polać pozostałym sosem beszamelowym i posypać mozzarellą.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec około 30 minut.
  • Wyjąć, odstawić na kilka minut i podawać. Świetnie smakuje również na zimno.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej