Brokuły smażone z kokosem i cebulą. Wyrazista przekąska na ciepło
2023-01-05
łatwy
30 min
4
Ten przepis zrobił na mnie ogromne wrażenie. Delikatne choć charakterystyczne w smaku i aromacie brokuły zawsze przygotowywałam z minimalną ilością przypraw. Tymczasem okazuje się, że można je tak podkręcić, że staną się mega wyrazistą przekąską na ciepło. Bardzo polecam od czasu do czasu takie smakowe szaleństwo.
SKŁADNIKI
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżeczki ziaren gorczycy
- 3 łyżeczki suszonych liści curry
- szczypta płatków chili
- 4 czerwone cebule
- 5 cm korzenia imbiru
- 800 g brokułów
- 4-5 łyżek wiórków kokosowych
- 2 limonki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brokuły ugotuj na prze na wpół miękko. Cebulę obierz i posiekaj, imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- W dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj do niej ziarna gorczycy i płatki chili. Poruszaj patelnia okrężnymi ruchami.
- Smaż przez chwilę po czym dodaj posiekaną drobno cebulę i starty na tarce korzeń imbiru i smaż 3-4 minuty na dużym ogniu.
- Wrzuć na patelnię brokuły, dodaj liście curry i smaż na dużym ogniu mieszając okazjonalnie.
- Wiórki kokosowe przelej gorąca wodą, po czym dokładnie odciśnij z nadmiaru płynu, oddaj do brokułów, wymieszaj.
- Na koniec dodaj sok wyciśnięty z limonek, wymieszaj i podawaj.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?