Brokuły smażone z kokosem i cebulą. Wyrazista przekąska na ciepło

Brokuły smażone z kokosem
Autor: Shutterstock Brokuły smażone z kokosem to wyrazista przekąska o wyśmienitym smaku.
łatwy
30 min
4

Ten przepis zrobił na mnie ogromne wrażenie. Delikatne choć charakterystyczne w smaku i aromacie brokuły zawsze przygotowywałam z minimalną ilością przypraw. Tymczasem okazuje się, że można je tak podkręcić, że staną się mega wyrazistą przekąską na ciepło. Bardzo polecam od czasu do czasu takie smakowe szaleństwo. 

SKŁADNIKI

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 3 łyżeczki suszonych liści curry
  • szczypta płatków chili
  • 4 czerwone cebule
  • 5 cm korzenia imbiru
  • 800 g brokułów
  • 4-5 łyżek wiórków kokosowych
  • 2 limonki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brokuły ugotuj na prze na wpół miękko. Cebulę obierz i posiekaj, imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  • W dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj do niej ziarna gorczycy i płatki chili. Poruszaj patelnia okrężnymi ruchami.
  • Smaż przez chwilę po czym dodaj posiekaną drobno cebulę i starty na tarce korzeń imbiru i smaż 3-4 minuty na dużym ogniu.
  • Wrzuć  na patelnię brokuły, dodaj liście curry i smaż na dużym ogniu mieszając okazjonalnie.
  • Wiórki kokosowe przelej gorąca wodą, po czym dokładnie odciśnij z nadmiaru płynu, oddaj do brokułów, wymieszaj.
  • Na koniec dodaj sok wyciśnięty z limonek, wymieszaj i podawaj.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej