Sycąca sałatka makaronowa z brokułem. Super prosta i super szybka
Przepis na sałatkę makaronową z brokułem przypadnie do gustu nie tylko fanom tego zielonego warzywa. Ta sałatka jest nie tylko zdrowa, ale i pyszna. Wszystkie składniki smacznie się ze sobą komponują, a scala je aksamitny sos czosnkowy. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane i nie zajmuje wiele czasu. Dowiedz się, jak zrobić obłędną sałatkę brokułową.
Jak zrobić sałatkę makaronową z brokułem?
To prosta sałatka, z której przyrządzeniem poradzi sobie każdy. Wystarczy ugotować makaron i brokuł. Następnie miesza się z kukurydzą, startym żółtym serem i sosem czosnkowym. Na koniec sałatkę należy doprawić solą i pieprzem. Gotowe!
Jak urozmaicić sałatkę makaronową z brokułem?
- Smak sałatki brokułowej można wzbogacić, dodając szczyptę mielonego chili lub łyżeczkę ostrej musztardy.
- Sałatka będzie bardziej pożywna, jeżeli doda się do niej pokrojoną w kostkę szynkę i ugotowane na twardo jajka.
- Ser żółty można zamienić na grecką fetę lub włoską mozzarellę.
- Sałatka będzie zdrowsza, jeżeli użyje się makaronu pełnoziarnistego. Można też zupełnie zrezygnować z majonezu.
- Groszek można zamienić na kukurydzę.
Dlaczego warto wprowadzić brokuły do codziennej diety?
Wprowadzenie brokułów do codziennej diety ma wiele zalet:
- Bogactwo składników odżywczych – brokuły są źródłem witamin (C, K, A) oraz minerałów, takich jak wapń, żelazo i potas.
- Wysoka zawartość błonnika – wspomagają trawienie i pomagają w utrzymaniu zdrowego układu pokarmowego.
- Działanie przeciwnowotworowe – zawierają sulforafan, związek o właściwościach antyoksydacyjnych, który może chronić przed nowotworami.
- Wsparcie układu odpornościowego – dzięki dużej ilości witaminy C, brokuły wzmacniają odporność organizmu.
- Niskokaloryczne – są lekkie, a jednocześnie sycące, co pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
Brokuły to proste i zdrowe warzywo, które warto regularnie włączać do posiłków.
SKŁADNIKI
- 250 g makaronu świderki
- 1 brokuł
- 1 puszka zielonego groszku
- 200 g startego żółtego sera
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić.
- Brokuł pokroić na różyczki. Ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić.
- Do jogurtu dodać majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem.
- Do miski przełożyć makaron i brokuł. Dodać odcedzony groszek, starty żółty ser i wymieszać.
- Wlać sos czosnkowy i dokładnie wymieszać. Sałatkę wstawić do lodówki na 30 minut.