Sycąca sałatka makaronowa z brokułem. Super prosta i super szybka

sałatka makaronowa z brokułem
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
4

Przepis na sałatkę makaronową z brokułem przypadnie do gustu nie tylko fanom tego zielonego warzywa. Ta sałatka jest nie tylko zdrowa, ale i pyszna. Wszystkie składniki smacznie się ze sobą komponują, a scala je aksamitny sos czosnkowy. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane i nie zajmuje wiele czasu. Dowiedz się, jak zrobić obłędną sałatkę brokułową.

Jak zrobić sałatkę makaronową z brokułem?

To prosta sałatka, z której przyrządzeniem poradzi sobie każdy. Wystarczy ugotować makaron i brokuł. Następnie miesza się z kukurydzą, startym żółtym serem i sosem czosnkowym. Na koniec sałatkę należy doprawić solą i pieprzem. Gotowe!

Jak urozmaicić sałatkę makaronową z brokułem?

  • Smak sałatki brokułowej można wzbogacić, dodając szczyptę mielonego chili lub łyżeczkę ostrej musztardy.
  • Sałatka będzie bardziej pożywna, jeżeli doda się do niej pokrojoną w kostkę szynkę i ugotowane na twardo jajka.
  • Ser żółty można zamienić na grecką fetę lub włoską mozzarellę.
  • Sałatka będzie zdrowsza, jeżeli użyje się makaronu pełnoziarnistego. Można też zupełnie zrezygnować z majonezu.
  • Groszek można zamienić na kukurydzę.

Dlaczego warto wprowadzić brokuły do codziennej diety?

Wprowadzenie brokułów do codziennej diety ma wiele zalet:

  • Bogactwo składników odżywczych – brokuły są źródłem witamin (C, K, A) oraz minerałów, takich jak wapń, żelazo i potas.
  • Wysoka zawartość błonnika – wspomagają trawienie i pomagają w utrzymaniu zdrowego układu pokarmowego.
  • Działanie przeciwnowotworowe – zawierają sulforafan, związek o właściwościach antyoksydacyjnych, który może chronić przed nowotworami.
  • Wsparcie układu odpornościowego – dzięki dużej ilości witaminy C, brokuły wzmacniają odporność organizmu.
  • Niskokaloryczne – są lekkie, a jednocześnie sycące, co pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

Brokuły to proste i zdrowe warzywo, które warto regularnie włączać do posiłków.

SKŁADNIKI

  • 250 g makaronu świderki
  • 1 brokuł
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 200 g startego żółtego sera
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić.
  • Brokuł pokroić na różyczki. Ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić.
  • Do jogurtu dodać majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem.
  • Do miski przełożyć makaron i brokuł. Dodać odcedzony groszek, starty żółty ser i wymieszać.
  • Wlać sos czosnkowy i dokładnie wymieszać. Sałatkę wstawić do lodówki na 30 minut.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej