Sałatka po mistrzowsku. Rewelacyjna połączenie makaronu orzo, kolorowych warzyw i szynki

sałatka po mistrzowsku
Autor: Shutterstock Sałatka po mistrzowsku smakuje o każdej porze dnia i roku.
łatwy
30 min
4

Pyszna i kolorowa sałatka mistrzowska to doskonały pomysł na smakowity posiłek, który można wcinać bez względu na porę dnia i roku. Robi się ją prosto i szybko, a składniki są w sklepach przez cały rok. Idealnym uzupełnieniem jest lekki sos. Oto przepis na sałatkę mistrzowską, w której można zakochać się od pierwszego kęsa.

Przepis na sałatkę po mistrzowsku

  • Sałatkę mistrzowską robi się prosto. To tylko chwila gotowania, krojenia i mieszana.
  • Przygotowanie sałatki trwa około pół godziny. Najpierw trzeba ugotować makaron i brokuły. W międzyczasie kroi się pozostałe składniki. Wszystkie produkty przekłada się do miski, wlewa sos i miesza. Gotowe!
  • Do sałatki używa się składników, które można bez problemu kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Makaron orzo, brokuły, szynka, ciecierzyca i zielony ogórek są w sklepach przez cały rok.
  • Do sałatki można wykorzystać produkty, które zostały z gotowania innych potraw i zajmują miejsce w lodówce. Dzięki temu nic się nie zmarnuje.

Kiedy podawać sałatkę po mistrzowsku?

Ten przepis warto zapisać. Sałatka jest prosta w wykonaniu i ma pyszny smak. To dobry pomysł na smaczne drugie śniadanie i przekąskę w ciągu dnia, którą można zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą na wynos. Mistrzowska sałatka pysznie smakuje na kolację. Na pewno zrobi oszołamiającą karierę, jeżeli poda się ją na domowej imprezie.

SKŁADNIKI

  • 250 g szynki konserwowej
  • 150 g makaronu orzo
  • 1 brokuł
  • 1 świeży zielony ogórek
  • 1/2 szklanki ciecierzycy w zalewie
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • sos:
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą i przełożyć do miski. Odstawić do ostygnięcia.
  • Brokuł pokroić na różyczki. Gotować w osolonym wrzątku przez 6 minuty. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
  • Obranego ogórka i szynkę pokroić w drobną kostkę. Dodać do makaronu razem z różyczkami brokuła, ciecierzycą, natką pietruszki i migdałami. Wymieszać.
  • Jogurt wymieszać z majonezem i doprawić solą oraz pieprzem. Wlać do sałatki i wymieszać.
  • Podawać od razu.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?
Anna Szulc-Górska
więcej