Sałatka po mistrzowsku. Rewelacyjna połączenie makaronu orzo, kolorowych warzyw i szynki
2023-06-09
łatwy
30 min
4
Pyszna i kolorowa sałatka mistrzowska to doskonały pomysł na smakowity posiłek, który można wcinać bez względu na porę dnia i roku. Robi się ją prosto i szybko, a składniki są w sklepach przez cały rok. Idealnym uzupełnieniem jest lekki sos. Oto przepis na sałatkę mistrzowską, w której można zakochać się od pierwszego kęsa.
Przepis na sałatkę po mistrzowsku
- Sałatkę mistrzowską robi się prosto. To tylko chwila gotowania, krojenia i mieszana.
- Przygotowanie sałatki trwa około pół godziny. Najpierw trzeba ugotować makaron i brokuły. W międzyczasie kroi się pozostałe składniki. Wszystkie produkty przekłada się do miski, wlewa sos i miesza. Gotowe!
- Do sałatki używa się składników, które można bez problemu kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Makaron orzo, brokuły, szynka, ciecierzyca i zielony ogórek są w sklepach przez cały rok.
- Do sałatki można wykorzystać produkty, które zostały z gotowania innych potraw i zajmują miejsce w lodówce. Dzięki temu nic się nie zmarnuje.
Kiedy podawać sałatkę po mistrzowsku?
Ten przepis warto zapisać. Sałatka jest prosta w wykonaniu i ma pyszny smak. To dobry pomysł na smaczne drugie śniadanie i przekąskę w ciągu dnia, którą można zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą na wynos. Mistrzowska sałatka pysznie smakuje na kolację. Na pewno zrobi oszołamiającą karierę, jeżeli poda się ją na domowej imprezie.
SKŁADNIKI
- 250 g szynki konserwowej
- 150 g makaronu orzo
- 1 brokuł
- 1 świeży zielony ogórek
- 1/2 szklanki ciecierzycy w zalewie
- 2 łyżki posiekanych migdałów
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sos:- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą i przełożyć do miski. Odstawić do ostygnięcia.
- Brokuł pokroić na różyczki. Gotować w osolonym wrzątku przez 6 minuty. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
- Obranego ogórka i szynkę pokroić w drobną kostkę. Dodać do makaronu razem z różyczkami brokuła, ciecierzycą, natką pietruszki i migdałami. Wymieszać.
- Jogurt wymieszać z majonezem i doprawić solą oraz pieprzem. Wlać do sałatki i wymieszać.
- Podawać od razu.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?