Jak gotować mrożone brokuły, by nie straciły swoich właściwości?
Brokuły słyną nie tylko ze znakomitego smaku, ale i właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim, mają związki antynowotworowe. Niestety, mrożone brokuły tracą ten cenny składnik. Jak gotować mrożone brokuły, by zachować w nich jak najwięcej dobrych właściwości?
Mrożone brokuły pozbawiane są najcenniejszego ich składnika. Zamrożone brokuły tracą bowiem możliwość wytwarzania sulforafanu - niezwykle skutecznego związku przeciwnowotworowego. Specjaliści od spraw żywienia twierdzą, że według najnowszych badań, sulforafan wykazuje niesamowite efekty przy jedzeniu 3 porcji tych warzyw tygodniowo. Jednak mrożone brokuły zachowują także inne cenne właściwości. Aby także ich nie stracić, warto je odpowiednio gotować.
Jak gotować zamrożone brokuły?
Przy gotowaniu brokułów, warto zwrócić uwagę na wiele czynników, by całkowicie nie pozbawić ich właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim należy uważnie pilnować czasu gotowania. Według obliczeń naukowców, brokuły najlepiej blanszować w temperaturze 76 stopni Celsjusza... Jednak kto będzie tak dokładny?
W przypadku gotowania, najważniejszy jest czas. Rozgotowane warzywa będą pozbawione wszelkich cennych składników. Tych, oprócz wspominanego sulforafanu, jest w nich jeszcze sporo. Są ważne dla zdrowia oczu - chronią zwyrodnieniem plamki żółtej siatkówki oka. Ich jedzenie znacząco obniża także ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Dlatego tak ważne jest, by gotowane warzywa nie spędziły w garnku zbyt wiele czasu. Zwykle wystarczy od czterech minut gotowania pod przykryciem. W trakcie gotowania, należy co jakiś czas sprawdzać, czy warzywa są już odpowiednią miękkie.
Mrożone gotowane brokuły mogą zachować nie tylko cenne właściwości, ale i piękny wygląd. By po ugotowaniu nadal cieszyły pięknym, soczystym zielonym kolorem i jędrnością, do wody w garnku należy dodać łyżkę cukru i odrobinę soku z cytryny.