Pieczona ciecierzyca - pełnowartościowa przekąska zamiast chipsów
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Pieczona ciecierzyca to doskonała, pełnowartościowa, zdrowa przekąska, którą można podać zamiast wysokoprzetworzonych chipsów w trakcie oglądania telewizji, czy do piwa lub drinków. Zawiera białko i błonnik, więc nadaje się do pogryzania bez wyrzutów sumienia.
SKŁADNIKI
- 250 g suchej ciecierzycy
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- szczypta soli
- przyprawy, np. papryka, czubrica zielona
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciecierzycę namoczyć przez noc, gotować do miękkości bez przykrycia w lekko osolonej wodzie (ok.1,5 h). Można ją zastąpić ciecierzycą ze słoika lub z puszki, wtedy nie trzeba jej gotować, wystarczy odsączyć.
- Odsączyć cieciorkę, wymieszać z olejem i przyprawami. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 20 minut w temperaturze 200°C.
- Przed podaniem ostudzić.