Keto zupa brokułowa. Pyszna, szybka i prawie bez węglowodanów
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pyszna i aromatyczna zupa brokułowa to przepis nie tylko dla osób, które zrzucają zbędne kilogramy na diecie keto. Chociaż zawiera minimum węglowodanów, jest sycąca i świetnie rozgrzewa w chłodne dni. Dietetyczna zupa z brokułami jest łatwa, a jej ugotowanie zajmuje tylko 20 minut. Poznajcie sprawdzony przepis na keto zupę brokułową.
Czy można jeść brokuły na keto?
Na diecie ketogenicznej należy zrezygnować lub ograniczyć warzywa, które zawierają sporo węglowodanów. Jednak brokuły do tej grupy nie należą. Są to nie tylko zdrowe, pełne witamin i cennych składników mineralnych warzywa. Zawierają małe ilości węglowodanów, są niskokaloryczne i lekkostrawne. Warto więc włączyć je do diety odchudzającej.
Z czego zrobić keto zupę brokułową?
Aby ugotować garnek pysznej i sycącej keto zupy, potrzebnych jest tylko kilka prostych składników. Na liście znalazło się sześć produktów, trzy przyprawy i masło klarowane do smażenia. Wszystkie składniki można bez problemu kupić przez cały rok.
Do ugotowania keto zupy brokułowej potrzebne są zatem:
- warzywa – brokuły, marchewka, cebula
- bulion warzywny lub drobiowy
- śmietanka
- masło klarowane
- starty żółty ser typu cheddar
- przyprawy – czosnek granulowany, sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić keto zupę brokułową?
Przepis na keto zupę z dodatkiem różyczek brokuła i innych warzyw jest bardzo prosty. Do podsmażonych warzyw, czyli cebuli, marchewki i brokuła, wlewa się bulion i doprawia. Po kwadransie do zupy wlewa się śmietankę, a także dodaje się stary ser cheddar. Kiedy ser się roztopi, zupa jest gotowa. Porcje warto posypać startym serem i posiekanymi świeżymi ziołami.
SKŁADNIKI
- 500 g brokuła
- 1 szklanka bulion mięsnego lub warzywnego
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 4 łyżki startego sera żółtego cheddar
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól, pieprz, czosnek granulowany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku roztopić masło klarowane i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli.
- Dodać pokrojonego na różyczki brokuła i startą na tarce marchewkę. Smażyć kilka minut, cały czas mieszając.
- Wlać bulion i doprawić solą, pieprzem oraz czosnkiem. Gotować pod przykryciem 15 minut.
- Wlać śmietankę i wsypać starty ser. Wymieszać, aż ser się roztopi.
- Zupę podawać od razu. Świetnie smakuje następnego dnia po odgrzaniu.