Sałatka z brokułem i ciecierzycą. Łatwy przepis na zdrowy posiłek

sałatka z brokuła i ciecierzycy
Autor: Shutterstock Sałatka z brokułem i ciecierzycą to pyszny i sycący lunch lub zdrowa kolacja.
łatwy
20 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatka brokułowa z dodatkiem ciecierzycy i jajka to pyszna propozycja na lunch, przekąskę lub kolację. Wszystkie składniki, które znalazły się w tej obłędnej sałatce, są pełne zdrowia i zawierają wiele cennych substancji odżywczych. Przepis jest bardzo łatwy, dlatego warto z niego skorzystać. Przekonajcie się sami, jak łatwa i pyszna jest ta sałatka z brokuła i ciecierzycy.

Co można dodać do sałatki z brokułem?

Z brokułów można wyczarować pyszne dania, które zachwycą smakiem każdego, kto ich spróbuje. Właśnie taka jest ta szybka i łatwa sałatka, która została wzbogacona kilkoma innymi składnikami. Świetnie komponują się z zielonym brokułem i wyróżniają się wysoką zawartością witamin i minerałów. Idealnym uzupełnieniem jest lekki sos, który przyjemnie łączy wszystkie składniki.

Aby zrobić w domu pyszną i zdrową sałatkę z brokułem i ciecierzycą, potrzebne są takie produkty jak:

  • brokuł
  • ciecierzyca
  • jajko
  • kasza pęczak
  • szczypiorek
  • migdały
  • składniki do sosu – jogurt naturalny, majonez, czosnek, słodka papryka, sól i pieprz

Jak zrobić sałatkę z brokułem i ciecierzycą?

Przepis na tę wyśmienitą sałatkę brokułową z dodatkiem ciecierzycy jest bardzo łatwy i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Do sałatki można wykorzystać składniki, które zostały z poprzedniego dnia. Dzięki temu nic się nie zmarnuje. Powstanie za to obłędna i pełna zdrowia sałatka brokułowa.

Przepis na smakowitą sałatkę z brokułem i ciecierzycą został podzielony na kilka łatwych kroków:

  • 1. krok – ugotowanie różyczek brokuła
  • 2. krok – przygotowanie sosu
  • 3. krok – wymieszanie różyczek brokuła z pozostałymi składnikami i sosem

Jak podawać sałatkę z brokułem i ciecierzycą?

Pyszna i zdrowa sałatka brokułowa z ciecierzycą to uniwersalne danie, które sprawdzi się zawsze. Można zapakować ją pojemnika, zabrać ze sobą do pracy i zjeść na lunch. Pasuje na kolację i można serwować ją jako przekąskę. To dobry pomysł na sałatkę na imprezę czy przystawkę przed obiadem.

SKŁADNIKI

  • 1 brokuł
  • 100 g ciecierzycy w zalewie
  • 50 g ugotowanej kaszy pęczak
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanych migdałów

  • Sos:
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brokuł pokroić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
  • Przygotować sos. Do jogurtu dodać majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dokładnie wymieszać.
  • Brokuł przełożyć do miski i dodać posiekane jajko, ciecierzycę, szczypiorek i pęczak. Wymieszać.
  • Wlać sos i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
  • Przed podaniem posypać posiekanymi migdałami.
  • Podawać na drugie śniadanie, przekąskę lub kolację.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?
Anna Szulc-Górska
więcej