Sałatka z brokułem i ciecierzycą. Łatwy przepis na zdrowy posiłek
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałatka brokułowa z dodatkiem ciecierzycy i jajka to pyszna propozycja na lunch, przekąskę lub kolację. Wszystkie składniki, które znalazły się w tej obłędnej sałatce, są pełne zdrowia i zawierają wiele cennych substancji odżywczych. Przepis jest bardzo łatwy, dlatego warto z niego skorzystać. Przekonajcie się sami, jak łatwa i pyszna jest ta sałatka z brokuła i ciecierzycy.
Co można dodać do sałatki z brokułem?
Z brokułów można wyczarować pyszne dania, które zachwycą smakiem każdego, kto ich spróbuje. Właśnie taka jest ta szybka i łatwa sałatka, która została wzbogacona kilkoma innymi składnikami. Świetnie komponują się z zielonym brokułem i wyróżniają się wysoką zawartością witamin i minerałów. Idealnym uzupełnieniem jest lekki sos, który przyjemnie łączy wszystkie składniki.
Aby zrobić w domu pyszną i zdrową sałatkę z brokułem i ciecierzycą, potrzebne są takie produkty jak:
- brokuł
- ciecierzyca
- jajko
- kasza pęczak
- szczypiorek
- migdały
- składniki do sosu – jogurt naturalny, majonez, czosnek, słodka papryka, sól i pieprz
Jak zrobić sałatkę z brokułem i ciecierzycą?
Przepis na tę wyśmienitą sałatkę brokułową z dodatkiem ciecierzycy jest bardzo łatwy i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Do sałatki można wykorzystać składniki, które zostały z poprzedniego dnia. Dzięki temu nic się nie zmarnuje. Powstanie za to obłędna i pełna zdrowia sałatka brokułowa.
Przepis na smakowitą sałatkę z brokułem i ciecierzycą został podzielony na kilka łatwych kroków:
- 1. krok – ugotowanie różyczek brokuła
- 2. krok – przygotowanie sosu
- 3. krok – wymieszanie różyczek brokuła z pozostałymi składnikami i sosem
Jak podawać sałatkę z brokułem i ciecierzycą?
Pyszna i zdrowa sałatka brokułowa z ciecierzycą to uniwersalne danie, które sprawdzi się zawsze. Można zapakować ją pojemnika, zabrać ze sobą do pracy i zjeść na lunch. Pasuje na kolację i można serwować ją jako przekąskę. To dobry pomysł na sałatkę na imprezę czy przystawkę przed obiadem.
SKŁADNIKI
- 1 brokuł
- 100 g ciecierzycy w zalewie
- 50 g ugotowanej kaszy pęczak
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanych migdałów
Sos:- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brokuł pokroić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
- Przygotować sos. Do jogurtu dodać majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dokładnie wymieszać.
- Brokuł przełożyć do miski i dodać posiekane jajko, ciecierzycę, szczypiorek i pęczak. Wymieszać.
- Wlać sos i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
- Przed podaniem posypać posiekanymi migdałami.
- Podawać na drugie śniadanie, przekąskę lub kolację.