Tuńczyk

Największy i najdroższy jest tuńczyk błękitnopłetwy, który osiąga wagę do 700 kg! Tuńczyki znane są przede wszystkim z puszek - w oleju, wodzie bądź sosie własnym. W wielu sytuacjach puszka tuńczyka wchodzi w skład improwizowanego menu sałatkowego i obiadowego. A smakosze cenią także steki z tuńczyka, najlepiej lekko krwiste.

Tuńczyk

Ukraińska sałatka z jajek i tuńczyka z puszki

Ukraińska sałatka z jajek i tuńczyka z puszki te elegancka przystawka z łatwo dostępnych produktów. Można sałatkę zabrać do pracy, zjeść na kolację lub poczęstować nią przyjaciółki. Świetnie smakuje ze świeżą bułką. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Efektowny tort sałatkowy: przepis

Efektowny tort sałatkowy jest bardzo łatwy do przygotowania, a na jego widok wszytkim ślina napływa do ust. Do jego przygotowania potrzebujemy naleśników lub tortilli, a także składników na prostą sałatkę z tuńczykiem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Placki z gotowanych ziemniaków i tuńczyka z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Placki z gotowanych ziemniaków i tuńczyka to pomysł na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków, wpisujący się w trend zero waste. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 250 kcal.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Makaron z tuńczykiem z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Makaron z tuńczykiem to świetny obiad, który można przygotować w 15 minut, czyli tyle czasu, ile gotuje się makaron. Podany przepis pochodzi z menu programu beszamel.pl DIETETYCZNIE i został przygotowany dla nas przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Jedna porcja ma 350 kcal.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Sałatka z tuńczykiem z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

Sałatka z tuńczykiem (310 kcal) może stanowić lekkie danie główne. Porcja dostarcza 280 kcal. Przepis  przygotowała poradnia Dietetyczna Dietosfera.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Ryżowa zapiekanka z tuńczykiem i cukinią

Ryżowa zapiekanka z tuńczykiem i cukinią to zdrowy posiłek na każdą okazję. Zapieczony ryż z tuńczykiem i soczystą cukinią syci na długo. Prawdziwie komfortowe danie dla każdego. Proste w przygotowaniu i zaskakująco pyszne. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tuńczyk po baskijsku

Tuńczyk po baskijsku to jedno z tych dań wakacyjnych, za którymi tęskni się już od chwili przełknięcia pierwszego kęsa. Do przygotowania potrawy używa się czerwonego mięsa tuńczyka i obowiązkowo słynnej papryki z Espelette, która nadaje daniu charakterystyczny kolor i smak.    

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sos z tuńczyka do szparagów

Jak wiadomo szparagi to warzywa, które same w sobie są wystarczająco smaczne. Wystarczy przygotować aromatyczny dip i przekąska gotowa zwłaszcza, że sezon na szparagi właśnie się rozpoczął. Jak zrobić smakowity dip do szparagów z tuńczyka?

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Orientalne szaszłyki z tuńczyka

Tuńczyk jest na tyle drogą rybą, że wymaga odpowiedniego podania. Mięso tuńczyka grilluje się podobnie, jak wołowina, tylko krócej. Warto wcześniej rybę zamarynować. Dzięki marynacie tuńczyk pozostanie soczysty w środku.    

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tuńczyk zapiekany z kukurydzą, serem feta i pomidorami: przepis na tuńczyka z puszki

Tuńczyk zapiekany z kukurydzą, serem feta i pomidorami to danie jest pyszne i wykwintne. To kuchnia, która poprawia nastrój. Z takim daniem możesz spokojnie startować w TVN, w programie "Ugotowani" i wierzyć w wygraną. Polecamy interesujące połączenie tuńczyka z puszki, warzyw zanurzonych w sosie z chrupkimi grzankami, serem feta i pomidorami. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 7